Директорът по техническите въпроси на Световната футболна централа (ФИФА) - Марко ван Бастен, разкри пред германския "Билд", че често на сбирките на органа се обсъждат революционни предложения за внасяне на промени в играта, с цел да я направят по-атрактивна за феновете, цитира бТВ.

Трикратният носител на "Златната топка" (1988, 1989, 1992 г.) е категоричен, че за сега революционните изменения са само на етап "предложения", като доста от тях са взаимствани от други спортове. Ван Бастен разкри и кои са най-шокиращите от тях:

Премахване на дузпите

Ако в дадена среща се стигне до продължения и след това дузпи, то на играчите няма да се налага да стрелят от 11 метра в неигрова ситуация, а ще трябва да повеждат топката срещу вратаря от 25 метра, като ще имат на разположение 8 секунди да отбележат. Тази практика е наложена в хокея, където наказателните удари се изпълняват по идентичен начин.

Премахване на засадата

Според ван Бастен футболът все повече заприличва на хандбала и това не е случайно. "Любопитен съм да видя как ще развие футболът без засади. Мачовете ще бъдат по-атрактивни, ще има повече голове, а това е нещо, което феновете искат" - твърди холандецът.

Временно изваждане от игра при картон

При получаване на жълт картон играча да бъде отстраняван от игра временно - за 5 или 10 минути, след което той да се завърне на терена.

При 5 нарушения играчът да бъде гонен

Ако играч направи 5 или повече нарушения в мача, той да бъде отстраняван от игра до края на срещата. По този начин би могло да се избегне системното нарушаване на правилата от някои играчи, макар и с леки нарушения.

Само капитанът да може да говори с рефера

Във ФИФА обсъждат още, подобно на ръгбито, когато има спорна ситуация само капитанът на отбора да може да репликира и да говори с рефера. По този начин ще се избегнат множество жълти картони за оспорване на съдийски решения, които в последно време са често срещани по футболните терени.

Увеличаване на броя на смените

При продължения в даден мач отборите да имат право на 1 или 2 допълнителни смени, с цел запазване на високото темпо на играта.

Намаляване на мачовете

ФИФА обсъжда и намаляване на мачовете, които даден отбор може максимално да изиграе. Към момента клуб може да има максимум 80 мача за сезон, докато желаната промяна е те да бъдат намалени до 50. Пример, даден от централата, е отбор от Испания, който е имал 67 срещи за сезона, съпоставен срещу португалски отбор с едва 18 мача през кампанията.