Григор Димитров изпълни първата поставена цел пред себе си относно ранглистата. А именно – официално се завърна в Топ 10 на света. Вчера той отново видя името си в елитната група на най-добрите тенисисти на планетата, заемайки десетата позиция. Нещо, което не бе правил от 2 години и половина.

Достигането до 4-ия кръг на Уимбълдън, съчетано с отпадането на някои от конкурентите му в борбата за това място, позволиха на хасковлията да направи крачката, която се очакваше от него в последните няколко месеца. На два пъти той бе изключително близо до реализирането й, като в един от случаите бе на 5 точки от мечтаното завръщане.

С оглед жребия на „Ол Инглънд Клъб”, който го изправи на 1/8-финалите срещу бъдещия шампион Роджър Федерер, сега пред Григор има много по-важна и, изглежда, трудна задача. Той трябва да си проправи път до най-добрите 8 в АТР, за да избегне нова подобна тежка съдба на US Open след 6 седмици.

На практика за поставянето на турнирите от Шлема, дали си 9, 10, 11 или 12, няма никакво значение. Защото това винаги означава да играеш с един от водещите 8 в четвъртия кръг. И потенциален сблъсък с първите четири поставени, което в повечето случаи означава и край на мечтите за нещо повече. 

За да не се случи това, Григор трябва да е именно във въпросните 8, които ще играят със следващите 8 в упоменатата фаза. Така той би срещнал каймака на тениса чак на 1/4-финалите! Това означава, че Димитров ще трябва сериозно да се постарае на идващите Мастърси в Монреал и Синсинати в началото на август. Първата ни ракета има да защитава четвъртфинал в Канада и полуфинал в САЩ, което означава 540 точки.

В същото време хасковлията изостава на 580 от осмия Кеи Нишикори. Следователно Григор трябва най-накрая да покаже онова постоянство и магически умения, с които да си проправи път до финал на Мастърс поне в единия случай, а оттам и да си позволи да се надява, че ще има късмет, с който да си проправи път до Топ 8. В противен случай излизане от първите 10 отново ще е на дневен ред, както и нов тежък жребий в Ню Йорк в края на август.