Днес стартира 84-ото издание на португалската лига, в която Бенфика установи пълна хегемония в последните 4 сезона. За първи път в историята си орлите от Лисабон печелят толкова много поредни титли, като в този период Спортинг и Порто трябваше да се задоволят само с по 2 втори места. 

Драконите, които не са печелили златото от 2013-а, сега са решени на всичко, за да нарушат доминацията на Бенфика. Шампионите поне на пръв поглед може да са отслабени, тъй като продадоха някои от основните си фигури през лятото - най-вече в защитен план.

Тръгнаха си вратарят Едерсон, централният бранител Виктор Линдельоф и десният бек Нелсон Семедо. Те ще продължат кариерите си на по-високо ниво в Ман Сити, Манчестър Юнайтед и Барселона. За тях в касата влязоха малко над 100 милиона евро, което е поредното доказателство, че португалските клубове купуват евтино и след това продават скъпо.

В същото време Бенфика бе подсилен от нападателя на Айнтрахт Франкфурт Харис Сеферович (швейцарски национал) и Филип Кровинович (21-годишен хърватин), който блесна миналата година с екипа на Рио Аве в ролята на плеймейкър. Треньорът Руи Витория бе посрещнат скептично, когато дойде през 2015-а, но сега спечели на своя страна дори онези, които най-много го критикуваха. Сега пред него обаче предизвикателството е огромно.

В контролите се видя, че нещо скърца в Бенфика. Отборът се нуждае от подсилване, тъй като падна с 1:5 от Йънг Бойс, 2:5 от Арсенал, 0:2 от РБ Лайпциг и 0:1 от Хъл Сити. Така че по всичко личи, че загубата на основни играчи през лятото не е била добре компенсирана. Очевидно е, че орлите отново ще се борят за пета поредна титла, но съставът им изглежда прекалено къс за дълъг маратон, който включва и мачове в Шампионската лига.

От колебанията в Бенфика е длъжен да се възползва Порто. Президентът Пинто да Коща направи важен ход със смяната на треньора. Той махна Нуно Ешпирито Санто и назначи на негово място Сержио Консейсао, който пък от своя страна направи фурор във френския Нант. Раздялата с водещи играчи обаче и тук бе неизбежна. Голмайсторът Андре Силва отиде в Милан, а младият халф Рубен Невеш ще продължи кариерата си в Уулвърхемптън. На вратата ще продължава да пази легендата Икер Касияс, който възроди кариерата си на стари години на „До Драгао“. 

Третият кандидат за титлата е Спортинг Лисабон. Поне като имена лъвовете се подсилиха с доста сериозни играчи. Сред тях са Жереми Матийо от Барселона и Фабио Коентрао от Реал Мадрид. Тук е и бившият нападател на Рома Сейду Думбия. Бруно Фернандеш дойде от Сампдория, а Маркос Акуня от аржентинския Расинг бе купен за 9,6 милиона евро. Отново целите ще са максимални, но сезонът до голяма степен ще зависи и от плейофа за влизане в групите на Шампионската лига срещу Стяуа. 

През миналия сезон Топ 6 допълниха Брага, Витория Гимараеш и Маритимо. За място в Европа ще претендира още Рио Аве, а защо не и Шавеш, който развива един от най-интересните проекти в лигата и след позицията в средата на таблицата през миналия сезон сега ще се цели още по-високо. Фейрензе трудно ще задържи осмото място, което завоюва през 2016/17, а Беленензес, който направи куп рокади на горещия стол, сега ще се надява на по-спокоен сезон с Домингош Пасиенсия начело. Авеш е доста странно явление, след като взе 8 играчи на възраст над 30 години. 

Основни кандидати за изпадане са Тондела и Морейрензе, а Пасош де Ферейра ще бъде воден от най-младия треньор в лигата - Вашку Сеабра (33). Витория Сетубал бе един от малкото отбори, които не смениха треньора си през миналия сезон, но сега Жозе Коусейро е изправен пред голямо изпитание, тъй като загуби половината си основни фигури. Същото важи и за Маритимо, който се раздели (при това без трансферни суми) с най-добрите си играчи. Франсержио, Раул Силва и Диего Соуза отидоха в пакет в Брага, Патрик вече е играч на Бенфика, а Алекс Соареш отиде в Кипър. На фона на бягството на основни фигури в почти всички отбори е истинско чудо, че Гимараеш например успя да задържи треньора си Педро Мартинш. 

Интересни неща може да се очакват от Ещорил, който нареди доста впечатляващи резултати под ръководството на Педро Емануел. И там обаче нещата тръгват от нулата, тъй като Матеус Оливейра напусна в посока Спортинг Лисабон, а най-опитният играч и капитан на отбора Диого Амадо вече е в Катар. Неговият партньор в средата на терена Тайра пък отиде в израелския Кирят Шмона. 

По традиция португалската лига започва с куп въпросителни, но едно нещо е ясно – хегемонията на Топ 3 трудно ще бъде нарушена, въпреки че Брага от години прави опити (при това доста успешни на моменти) да се изравни с грандовете. Отборът плюс това се стреми да играе футбол, който се харесва на феновете – офанзивен, агресивен и динамичен. Именно от Брага може да дойде изненадата този сезон, въпреки че засега от клуба не смеят да се изхвърлят с прекалено високи амбиции. 

Материал на "Тема Спорт"