България допусна първата си загуба на европейското първенство по волейбол при жените, което се провежда в Грузия и Азербайджан. В третата си срещи от група "С" българките паднаха драматично с 2:3 срещу фаворита и настоящ европейски шампион Русия. "Лъвиците" водеха с 1:0 и 2:1 гейма, но не успяха да достигнат до възможности да се поздравят с крайния успех. 

България започна в състава Лора Китипова, Емилия Димитрова, Елица Василева, Добриана Рабаджиева, Христина Русева, Страшимира Симеонова и либерото Мария Филипова. В първата част на двубоя българките натрупаха солидна преднина от 16:10 при втората техническа пауза, която беше увеличена на 19:10. Воденият от селекционера Иван Сеферинов състав поведе в резултата след 25:21.

Във втория гейм рускините контролираха събитията на полето и лесно натрупаха преднина от 19:12. Българският отбор намали изоставането си само на три точки, но след това Русия игра стабилно на блокада и изравни резултата след 25:20.

В третата част водачеството се сменяше и двата тима редуваха силни и слаби серии. При 23:22 в полза на рускините отборът на България направи три поредни точки и отново поведе в резултата. Рускините се върнаха в двубоя след четвъртия гейм, когато спечелиха трудно с 25:21, след като България изпусна солидна преднина в средата на частта.

В тайбрека българският състав поведе със 7:4. При смяната на полетата авансът беше само точка в полза на българките, които в края стопиха пасив на противника от две точки и изравниха до 13:13. След това европейските шампионки постигнаха две поредни точки и спечелиха двубоя, който продължи 130 минути.

Най-резултатна за България беше Елица Василева с 25 точки, а Христина Русева добави още 13 точки. Татяна Кошельова се отличи с 25 точки за руския състав, спечелил първото място в група "С". Българките остават на второ място в крайното класиране и в плейофите ще се изправят срещу третия отбор в класирането от група "А" на Евро 2017, където са Азербайджан, Полша и Германия.