Ботев Пловдив победи с 1:0 Нефтохимик Бургас и се утвърди на шесто място в класирането, на пет точки зад ЦСКА и заветното трето място.

Пловдивчани надиграха изцяло "шейховете", но победата им може да се определи и като съдийска, тъй като единственото попадение в мача дело на Феребори Дори падна от засада, а през второто полувреме не бе свирена кристална дузпа за Нефтохимик.

Като цяло срещата на тежкия терен в Сливен не предложи особени футболни достойнства. Ботев владееше инициативата през по-голямата част от срещата, но направи половин дузина пропуски и се задоволи с минимална победа.

Символичните домакини от Бургас заслужават добри думи за представянето си, но не си повярваха, че могат да вземат нещо от тази среща и логично загубиха.


Футболистите на Ботев Пловдив започнаха здраво мача и още в началото натиснаха домакините и ги принудиха да се приберат плътно пред вратата си. В 7-ата минута гостите от Пловдив можеха да вкарат, но Веселин Минев стреля в аут.

"Канарчетата" продължиха да доминират, но така и не успяваха да стигнат до наистина чисто голово положение. Последва шанс за Ботев, при който Куртеан центрира опасно в наказателното поле на Нефтохимик, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата на "нафтата".

В 18-ата минута Ботев стигна до страхотно положение за гол, но Бенга от близко разстояние не успя да открие резултата. В тези първоначални минути Ботев изцяло контролираше действията на терена, като владеенето на топката бе около 70% в полза на пловдивчани, но бургазлии много правилно се отбраняваха и затваряха свободните пространства.

Ботев натискаше с пълни сили, но така и не успяваше да вкара, като попадението във вратата на Нефтохимик падна едва в 33-ата минута, но от тънко положение на засада.

Тогава Хамза и Томаш Иршак рацъкаха, след което последва страхотен пас към Феребори Дори, който вкара за 0:1. Това попадение обаче бе нередовно, тъй като от многократните повторения се видя, че Дори е вкарал от положение на засада.

До края на полувремето Ботев владееше инициативата, но стиган само до едно положение дело на Куртеан. На почивката пък две от основните фракции в агитката на „жълто-черните“ влязоха в схватка и се наложи униформените да се намесят и да изведат побойниците от стадиона.

Второто полувреме започна с атаки за Ботев. В 50-ата минута Веско Минев стреля от малък ъгъл, но Костадин Георгиев спаси. Минута по-късно Юнес Хамза се озова сам срещу Георгиев, но стреля в гредата иизпусна страхотен шанс за гол.

Пловдивчани продължиха да натискат и стигнаха до ново положение, при което Мариян Огнянов се озова на чиста позиция и стреля от воле, но в аут.

Ботев изцяло контролираше играта след почивката, но направи непростими пропуски, което можеше да им изиграе лоша шега в 57-ата минута. Тогава Любомир Божинов центрира от корнер, при което Георги Петков се извиси и стреля с глава, но топката мина на сантиметри от горната греда.

След час игра Хамза се опита да вкара от пряк свободен удар, но проти топката в стената изградена от играчи на Нефтохимик. Последваха много силни минути за бургазлии, но Живко Петков и Николай Костов изпуснаха да вкарат.

В 68-ата минута пък съдията Иван Кирилов сериозно ощети Нефтохимик, след като не свири чиста дузпа за "шейховете" за игра с ръка на Анисе в собственото си наказателно поле.

Постепенно темпото на игра на тежкия терен в Сливен падна, като действията се развиваха основно в средата на терена. В 85-ата минута Нефтохимик бе близо до изравняването, но Деян Лефтеров с глава от чисто положение не успя да опъне мрежата.

До края на мача Ботев правилно задържаше топката, не даде почти никакви шансове на Нефтохимик и си взе победата.

НЕФТОХИМИК - БОТЕВ 0:1

Голмайстор:

Феребори Дори (33)

НЕФТОХИМИК: 90.Костадин Георгиев, 7.Николай Костов, 20.Юри Иванов, 23.Станислав Жеков, 4.Диян Лефтеров, 81.Ивелин Янев (46-5.Георги Петков), 21.Коста Янев (к), 19.Михаел Орачев, 10.Галин Димов (79-9.Даниел Стоянов), 14.Емануил Манев (24-32.Любомир Божинов), 11.Живко Петков

БОТЕВ: 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов (к), 6.Алесандру Бенга, 4.Серджан Лукин, 14.Веселин Минев, 16.Томас Иршак, 7.Мариян Огнянов, 8.Алесандру Куртеан (87-88.Георги Сърмов), 17.Абел Анисе, 3.Феребори Доре (66-19.Иван Цветков), 9.Юнес Хамза (90+2-22.Ромарио Кортзорг)