"Трилър в София. Един румънец разби мечтата на много други. Моци - национален герой на България", пише днес вестник "Про Спорт" за мача между българския първенец Лудогорец Разград и румънския Стяуа Букурещ за класиране в груповата фаза на Шампионската лига.

Всички вестници в Букурещ съобщават за отпадането на Стяуа и отбелязват, че героят на вечерта е бил защитникът Козмин Моци, който влезе в ролята на вратар и спаси две дузпи - на Първулеску и Ръпа.

Според "Про Спорт" Моци вероятно ще влезе в книгата на рекордите. В. "Ромъния либера" пише, че бившият футболист от Динамо е направил чудеса при наказателните удари, а "Адевърул" отбелязва, че Стяуа не е успял да се наложи при наказателните удари, въпреки че вратата е била пазена от играч от полето.

"Стяуа беше елиминиран от бивш динамовист", посочва "Адевърул", цитиран от БТА. "Про Спорт" коментира, че Моци е бранил вратата по-силно от всеки вратар при шута на Първулеску. Моци се движеше по линията като Йежи Дудек през 2005 година на финала с Милан, коментира вестникът.

"Невероятно; не е за вярване; влезе в историята" - подобни коментари заваляха в Туитър след играта на Моци, който предизвика истинска истерия в мрежата. Беше променена дори страницата му в Уикипедия.

Целият свят гледа как той елиминира Стяуа, пише "Про Спорт". Вестниците в Букурещ публикуват и реакции след мача.

"Путеря" цитира думите на треньора Константин Гълка: "Това е голям удар, трябва да се съвземем".

"Беше много неприятна вечер за нас и за мен лично, вярвахме в победата, че ще решим мача в първото полувреме. Но това не можа да стане с възможностите, които имахме. Дойдоха някои смени, които не бяхме предвидили. Трябва да се поучим от това, много голям удар е за всички нас, но трябва да се възстановим, да мислим за шампионата и за Лига Европа", каза Гълка за "Долче Спорт".

Треньорът на Стяуа очаква Танасе да не може да играе много дълго. "Знаех, че Танасе не е възстановен, но той опита да играе. Очаквах да го сменя, но не толкова бързо", обясни Гълка. Той обаче поздрави играчите за "отношението, поведението, резултатите".

"За мен са герои. Когато има дузпи, може да стане всичко", коментира Константин Гълка.

Лучан Сънмартян е много разочарован от отпадането. "За нас това беше черна вечер", каза той пред "Диджи Спорт" и допълни, че им е липсвала концентрация.