Собствениците на ЦСКА Ивайло Манджуков и Милко Георгиев работят по три варианта за спасението на клуба. Два от тях бяха обявени на дискусионния форум с фенове и акционери в събота, а третият засега не се обсъжда публично и за него се заговори през последните часове.

При план А настоящата ситуация ще бъде запазена и ще се работи по оздравяването на сегашното дружество. Но според собствениците рано или късно този вариант е обречен на неуспех и фалитът на ЦСКА е неизбежен.

При план Б ще се създаде ново дружество. Манджуков и Георгиев твърдят, че има начин то да започне участие от А група и да наследи традициите на ЦСКА. Те не разкриха как това може да се случи, но е възможно новият клуб да вземе лиценза на стария и така да продължи съществуването си в елита. В такъв случай настоящото дружество постепенно ще бъде фалирано. А базите – „Армията” и тази в Панчарево, най-вероятно ще бъдат използвани от новия клуб. Такива гаранции даде и министърът на спорта Красен Кралев.

Също така при реализирането на план Б дългът към НАП на старото дружество ще бъде откупен от новото. По този начин интересите на държавата няма да бъдат нарушени и е много вероятно ЦСКА да получи зелена светлина от нейна страна. Именно решението на държавните институции е ключово за реализирането на план Б. И помощ от тяхна страна ще улесни неговото реализиране.

Армейците дължат 10 600 000 лева към НАП. В случай че новото дружество откупи това задължение, то ще се връща разсрочено. Идеята на Манджуков и Георгиев е бюджетът на клуба да е  6 000 000  лева на сезон. От тях 4 милиона да отиват за издръжка на клуба, а останалите 2 милиона – към НАП. По този начин за 5-6 години ЦСКА ще изчисти целия си дълг към Агенцията по приходите.

Освен това собствениците са получили гаранции от някои инвеститори, че ще влагат пари в клуба в случай на рестарт. Те обаче няма да дават средства за стари дългове. Много е възможно при създаването на ново дружество Петър Манджуков и Юлиян Инджов да се заемат с неговата издръжка. Такива анонси вече има. Очаква се при подобна развръзка именно те двамата да осигуряват основната част от бюджета.
Има и трети вариант за спасението на армейците.

Става въпрос за сливане с друг клуб в А група. При такъв план всички дългове ще отпаднат. Според бившия юрист на ЦСКА Радостин Василев този вариант е допустим. „Няма юридически проблем да се осъществи трансформацията. Сегашното ЦСКА ще фалира, като дълговете ще останат в него. Стадионът ще бъде взет от новото ЦСКА, към което ще е вързана школата”, написа Василев във Facebook.

На този етап това не е основният вариант за бъдещето, но също се обмисля от собствениците. За целта обаче трябва да има желание не само от ЦСКА, но от страна и на друг клуб. Преди 2 години съществуваше подобен вариант със сливане с Нефтохимик, но той пропадна. Трябва да се вземат бързи решения за бъдещето. Дотук има само планове и варианти. Яснотата е малко, времето за реакция – също.