Днес един от грандовете на България - Ботев Пловдив, намършва 105 години от своето създаване. По този повод официалният сайт на клуба публикува пламенно обръщение.

"Днес, 12 март 2017 г., ФК „БОТЕВ” Пловдив отбелязва 105 години от своето основаване. Една дълга, напоена със страст история навършва век и пет години. История, вдишала първите си глътки въздух някъде из прашните пловдивски улици и проходила по разрошените и неравни градски поляни.

История, родена от група местни момчета и възпитавана с обич, вярност и всеотдайност от редица поколения в града на седемте хилядолетни хълма... История, която прави от „БОТЕВ” най-стария клуб в страната и му отрежда ролята на знаменосец на българския футбол.

Така, както подобава на неговия патрон. Съдбата на свидния син на майка България Христо Ботев, сякаш е попила в ДНК-то на нашия любим клуб. Вяра, смелост и решителност, преплетени с тежки препятствия и редица предизвикателства. Във вените на "жълто-черния" клуб тече и винаги ще тече революционната кръв на героя, а наш дълг е да браним и славим с делата си светлото му име.

105 години след основаването си "БОТЕВ" отдавна е утвърдил жълтото и черното като цветове на футболна естетика. През десетилетията от 1912-та досега любимият отбор премина през редица изпитания на съдбата. Изживя незабравими мигове, преодоля и тежки изпитания. Своето място в клубната история заслужиха десетки личности – футболисти, треньори, деятели…

Благодарение на тяхната всеотдайност към „жълто-черната” идея, ние – съвременното поколение Ботевисти, можем да бъдем горди с историята на нашия клуб. Днес клубът отново има своите проблеми, но както винаги досега, рано или късно, ние ще успеем да се справим с тях.

Настоящият момент е само един миг от историята на "БОТЕВ" и нашата роля в живота на клуба е преходна. Задачата ни е да съхраним 105-те години на Красота, Вяра и Борба и да предадем любовта на следващите поколения! Историята продължава... защото Той не умира!

Честит празник, Ботевисти!"