Реал Мадрид капарира титлата в Ла Лига след обрат с 3:2 над Барселона пред близо 78 хиляди зрители на “Сантяго Бернабеу”. “Кралете” на два пъти изоставаха в резултата след голове на Андреас Кристенсен (6) и Фермин Лопес (69). Винисиус (18) след много спорна дузпа и Лукас Васкес (73) успяха да изравнят. А в добавеното време на срещата Джуд Белингам изкова ценния успех. Реферът Сото Градо имаше още едно тежко решение в 28-та минута, когато след центриране от ъглов удар топката беше избита от Андрий Лунин от голлинията. Заради липсата на технология на голлинията ситуацията трябваше да бъде разгледана с ВАР, а достатъчно добра гледна точка нямаше. В крайна сметка реферът взе решение да вземе страната на домакините. 

Така 6 кръга преди края на първенството Реал вече води с цели 11 точки пред Барса в класирането. Тимът на Карло Анчелоти има 81, каталунците са със 70, а трети е Жирона с 68.

Дербито започна по мечтан начин за Барселона и още в 6-та минута каталунците поведоха в резултата. След центриране на Рафиня от ъглов удар Лунин увисна сериозна и позволи на топката да мине над него. На далечната греда Андреас Кристенсен надскочи Кроос и я насочи в опразнената врата - 1:0 за тима на Шави. 

Реал можеше да изравни буквално в следващата атака, когато Винисиус беше изведен на стрелкова почиция, но прати топката над вратата. В 17-та минута дойде и първото спорно положение в “Ел Класико”, след което Реал изравни резултата. Лукас Васкес направи за смях Кансело на фланга и проби в наказателното поле. Там се възползва от неопитността на Пау Кубарси и се вряза в него. Реферът беше категоричен и посочи бялата точка. Повторенията не успяха да убедят в правотата му, а и ВАР нямаше намеса. В крайна сметка Винисиус изпълни хладнокръвно дузпата и направи 1:1. 

В следващите минути Барса създаде доста хаос в наказастелното поле на Реал след статични ситуации. Левандовски и Кристенсен обаче не успяха да засечат центрираня във вратата на Лунин. В една от ситуациите Барселона поиска гол, след като след центриране от ъглов удар Лунин изби топката около голлинията. Последваха много повторения, от които така и не станя ясно дали цялата топка е преминала голлинията. В крайна сметка реферът Сото Градо отново отсъди в полза на Реал - резултатът остана непроменен. 

Няколко минути по-късно имаше и трета спорна ситуация, при която Ямал се освободи от Камавинга и падна в наказателното поле на Реал. Сигнал от рефера в полза на каталунците обаче отново не последва. 

До края на полувремето Рафиня и Гюндоган не успяха да реализират от пряк свободни удари от изгодни позиции. За Реал пък Винисиус се възползва от грешка на Кристенсен при изнасянето и реши да подава на Родриго, въпреки че бе в достатъчно чиста позиция. Кристенсен обаче поправи грешката си и с отличен шпагат успя да изчисти. 

На почивката Шави замени Кристенсен в Фермин Лопес. Педри пък бе влязал в края на първата част на мястото на контузилия се Френки де Йонг. 16-годишният Ламин Ямал отново беше най-острият играч на гостите и постоянно тормозеше защитата на Реал. 

Домакините предимно се отбраняваха в началните минути, а в 57-та минута имаха прекрасна възможност за втори гол. Белингам изведе Винисиус зад защитата на Барса, но бразилецът беше затворен от Кубарси и отправи много некачествен удар. Самият Белингам пък стреля мощно с левия си крак от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Тер Стеген. 

Шави опита да промени стила на тима си, като замени Роберт Левандовски и Рафиня с Феран Торес и Жоао Феликс. Именно Феран имаше страхотен шанс да изведе отново Барса напред в резултата в 67-та минута, когато изскочи сам срещу Лунин, но стреля в аут. Освен това испанецът бе и в положение на засада. 

Все пак Барселона поведе отново малко след това. В 69-та минута Ламин Ямал отново развинти защитниците на Реал по фланга, отправи страхотна фалцова топка към вратата на Лунин, която бе прескочена от Гюндоган и затрудни украинеца. След това пък Фермин Лопес отблизо нямаше как да сгреши и с добавка направи 2:1. 

Реал се върна отново в мача много бързо. В 73-та минута Винисиус проби по лявото крило и пусна прекрасен успореден на голлинията пас към далечната греда. Там Лукас Васкес беше изпуснат от Жоао Кансело и с лекота насочи топката в опразнената врата - 2:2. 

До края Реал натисна и в крайна сметка в добавеното време на срещата изкова победата. След остро центриране от дясното крило Хоселу не успя да засече топката и тя попадна у Белингам. Англичанинът с мощен удар с левия крак заби топката под гредата и донесе успеха на тима си. Белингам беше големият герой на Реал и в първото "Ел класико" за сезона, когато реализира и двата гола за успеха с 2:1. 

Реал Мадрид - Барселона 3:2

0:1 Андреас Кристенсен 6’

1:1 Винисиус 18’-дузпа

1:2 Фермин Лопес 69’

2:2 Лукас Васкес 73’

3:2 Джуд Белингам 90+1'

Реал Мадрид: Лунин, Камавинга (71 - Гарсия), Чуамени, Рюдигер, Васкес, Кроос (71 - Диас), Модрич, Валверде, Белингам, Родриго, Винисиус (82 - Хоселу)

Барселона: Тер Стеген, Кансело, Кубарси, Араухо, Кунде, Кристенсен (46 - Фермин), Гюндоган, Де Йонг (45 - Педри), Ямал, Рафиня (64 - Феликс), Левандовски (64 - Феран)