Манчестър Сити направи немислимото - четири титли на Англия поред. Същият Сити, който през есента трябва да се изправи срещу съда и да отговаря за 115 предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига.

Само преди няколко седмици Пеп Гуардиола може и да обяви, че най-скъпо струващият състав в света е "в голяма опасност", но финансираните от цяла държава "граждани" успяха да се преборят за шеста титла в последните седем години.

Изключително постижение, и то постигнато в най-доброто първенство в света. Или поне по инерция продължаваме да го наричаме така...

Висшата лига е изключителен продукт и никой не може да го оспори. След като през 90-те години властите изгониха хулиганите от трибуните и започнаха да продават телевизионни права за милиарди, отборите от Англия станаха най-платежоспособните в света (изключвайки непазарни явления като китайските или арабските тимове).

Стилът на игра е неподражаем. Английският футбол е бърз, физически най-здравият в Европа, а конкуренцията е безмилостна. Всеки мач е "троен" и целият свят гледа в захлас битката за титлата всяка година.

Дори и невинаги да успее да привлече най-добрите футболисти, английската Висша лига е без конкуренция, когато става въпрос за тв права. Новата сделка за излъчването на мачовете на Острова (2025/26 - 2029/30) е на умопомрачителната стойност от 6,7 милиарда паунда. Предишната сделка за пакета за останалата част от света бе за сумата от 5,05 млрд., като се очаква следващата да бъде още по-добра.

Идеята на всички тези пари беше да подкрепи по-малките отбори, да стопи разликата между върха и дъното. Да видим безмилостна конкуренция и, по възможност, много различни шампиони.

И до един момент се получаваше. Между 2013 и 2017 г. Англия имаше четири различни шампиони. Тази ротация на върха позволяваше на Висшата лига да гледа на останалите първенства от Топ 5 на Европа като на "селски лиги".

Оттогава обаче единствено Ливърпул успя да завърши пред Сити. "Гражданите" вдигнаха толкова високо летвата, че дори 97 точки не стигат за първата позиция.

Да, не само Ливърпул, но и Арсенал бе близо. Но има ли това някакво значение, когато победителят отново е същият? Дори когато конете в битката за титлата бяха три, най-възможният шампион отново изглеждаше Сити.

Заради феноменалния спад в играта на Манчестър Юнайтед и Челси, други отбори бяха в основата на битката за Топ 4, но накрая на сезона отново изглежда така, сякаш това е първенството на Сити и на всички останали.

А "гражданите" бяха далеч от безгрешни този сезон. Един от най-важните им футболисти - Кевин де Бройне, пропусна половината сезон, заради което Ерлинг Холанд отбеляза "само" 27 гола в лигата - с девет по-малко от дебютната му кампания.

Английските отбори не сътвориха абсолютно нищо и в Европа.

Да, Сити може би трябваше да се справи с Реал Мадрид на четвъртфиналите в Шампионската лига, но не успя.

Междувременно Арсенал отпадна от най-слабия Байерн Мюнхен от десетилетие насам. Но те поне излязоха от групата си, за разлика от Нюкасъл и Ман Юнайтед.

В Лига Европа големият успех бе за Брайтън, който игра... осминафинал, отпадайки безславно след побой от 0:4 на "Олимпико" през март. Същият Брайтън, който не спира да бъде хвален колко бил силен. Някои дори се изхвърлиха, че може да стане шампион в Италия. А всъщност не успя да отстрани шестия в Серия "А".

Уест Хем не успя да се противопостави на непобедимия от началото на сезона Байер Леверкузен, докато Ливърпул отпадна от другия финалист в турнира - Аталанта.

Астън Вила пък бе обезглавен от гръцкия Олимпиакос на полуфиналите в Лигата на конференциите. Вила, който финишира в Топ 4 и следващия сезон ще играе в Шампионската лига.

Висшата лига е изправена пред сериозен ПР проблем. Другите също го имат, но той може да удари сериозно по репутацията на английското първенство като най-конкурентното в света.

Дори Байерн бе свален от трона си в Германия този сезон. Доминацията на Ювентус в Калчото остана назад в историята, дори ПСЖ и Реал и Барса от време на време пускат кокала.

И тук вината не е на Сити. Процесът срещу "гражданите" ще започне едва през есента, а може да чакаме резултатите от него и още година след това. Кой знае? На фона на това Премиър лийг вече наказа други два отбора с отнемане на точки.

Ще бъде ли и Сити накаран да си плати за прегрешенията? Ако не, Висшата лига наистина ще стане за смях.

Превод на Sportcafe от Goal.com

Снимка: БГНЕС