Сензацията в италианското първенство Болоня консолидира 4-ото място и нанесе на Даниеле Де Роси на второто му поражение в Серия А у дома с Рома, побеждавайки го с 3:1. Това беше директен двубой за 4-ото място с четири точки, разделящи отборите, а Джалоросите все още не са изиграли и прекъснатия мач с Удинезе, в който се наложи съдиите да спират играта заради опасения за здравето на Еван Ндика.

Но Болоня върви към първото си участие в Шампионската лига, след като събра 62 точки и се доближи на 2 от 3-ия Ювентус. Рома е на 5-о място 55 точки и може пак да се доближи на 4, ако вземе незавършилия си мач.

Болоня, водена от друга сензация – треньорът Тиаго Мота, поведе с 2:0 след първото полувреме. А след като домакините намалиха в началото на втората част, 9 минути по-късно преднината им от два гола беше възстановена. За болоня два много красиви гола отбелязаха Усама Ел Азузи и Алексис Салемакерс. В редиците на Рома Тами Ейбрахам стартира за първи път от юни само няколко дни след четвъртфинала на Лига Европа с Милан. „Рособлу“ излизаха от последователни равенства с Фрозиноне и Монца, но днес Люис Фъргюсън, Адама Сумаоро и Йенс Одгаард не бяха на разположение. Утешителната новина беше, че Алексис Салемейкерс се завърна след наказание.

Двата отбора се вкопчиха в битка за трите точки, но още в 14-ата минута гостите откриха резултата. Болоня поведе, когато центрирането на Рикардо Калафиори отляво бе посрещнато от акробатичен ножичен удар от Усама Ел Азузи от 11 метра. Празненствата му предизвикаха допълнително напрежение сред играчите на домакините.

Четири минути по-късно домакините трябваше да изравнят, но Леандро Паредес пропусна. Аржентинецът отне топката  от Джон Лукуми, прати с финт на земята един защитник, но ударът му от чиста позиция мина покрай гредата.

Салемакерс можеше да направи 0:2, но ударът му в 41-ата минута се отби в гредата. Само 4 минути след това обаче Циркзее се промъкна отляво и стреля от малък ъгъл, Миле Свилар сложи ръка, но топката пресече линията преди двама бранители да успеят да изчистят.

След почивката домакините пропуснаха две положения чрез Стефан Ел Шаарауи и Паредес. Веднага след това Сердар Азмун намали на 1:2 в 56-акта минута. Радостта на домакините не трая дълго, тъй като след 9 минути Салемакерс се отскубна и копна топката над вратаря на Рома Миле Свилар./БТА

Снимка: БГНЕС