Европейското първенство се подава на хоризонта и обещава да ни осигури незабравими емоции. За съжаление, някои от големите звезди на играта със сигурност пропускат шампионата на Стария континент, а други водят битка с времето да се възстановят навреме и да пътуват до Германия. Спираме се на няколко, за които с днешна дата изглежда почти сигурно, че няма да участват на Евро 2024.

Дейвид Алаба (Австрия)

Един от тримата играчи на Реал Мадрид, които претърпяха тежки контузии през този сезон. Универсалният австрийски защитник получи травмата си през декември срещу Виляреал в испанския елит. Обикновено подобна контузия изисква време от 8-9 месеца за възстановяване и Алаба няма никакъв шанс да е на линия за първенството.

Доменико Берарди (Италия)

В първия си мач след като се възстанови от контузия на менискуса, Доменико Берарди скъса ахилесовото сухожилие в сблъсъка на Сасуоло от Серия "А" с Верона на 3 март. Футболистът, който беше част от отбора на Италия, триумфирал на Евро 2020, не се очаква да се завърне в игра до началото на следващия сезон.

Свен Ботман (Нидерландия)

Защитникът на Нюкасъл Юнайтед Свен Ботман ще отсъства от игра от шест до девет месеца, след като получи сериозна контузия на коляното.

24-годишният нидерландец, който премина на "Сейнт Джеймс Парк" от френския Лил през 2022-ра, получи контузия при поражението на своя отбор от Манчестър Сити с 0:2 на четвъртфиналите за Купата на Англия. Той се подложи на операция на предни кръстни връзки и започва дългото си възстановяване.

Тибо Куртоа (Белгия)

Вратарят трябваше да се завърне в игра след международната пауза, но имаше нещастието да получи нова сериозна контузия на коляното по време на тренировка на Реал Мадрид.

След скъсани връзки на лявото коляно по време на предсезонната подготовка, белгиецът скъса менискус на 19 март. Куртоа претърпя операция на следващия ден и няма се заиграе отново преди кампанията 2024/25.

31-годишният страж така или иначе бе под въпрос за Евро 2024 заради обтегнатите си отношения със селекционера Доменико Тедеско.

Гави (Испания)

Барселона обвини треньора на Испания Луис де ла Фуенте за контузията, която Гави получи в безсмислена квалификация за Евро 2024 срещу Грузия миналия ноември. Полузащитникът беше един от само двамата играчи, които запазиха титулярното си място от мача срещу Кипър три дни по-рано и в лагера на "блаугранас" бяха бесни, когато Гави беше принуден да напусне само 24 минути след началото на мача във Валядолид с пълно разкъсване на предна кръстна връзка в дясното коляно.

Кристофър Нкунку (Франция)

Надеждите на Кристофър Нкунку да стигне до Германия избледняват. Нападателят, който не е играл за Франция от миналия юни, е измъчван от травми, откакто се присъедини към Челси. Той получи контузия в коляното по време на предсезонната подготовка, която изискваше операци. Възстановяването отне четири месеца. Нкунку се завърна около Коледа, но отново се контузи през януари, този път в бедрото, преди да нарани подколянното си сухожилие през следващия месец.

Нкунку може и да се завърне на терена през април, но 26-годишният футболист едва ли ще успее да си проправи път обратно към състава на Франция за европейското.

Иван Перишич (Хърватия)

За Иван Перишич изглежда малко вероятно да прибави още някоя и друга среща към впечатляващия си 129 за Хърватия на Евро 2024. Легендата претърпя тежка контузия на дясното коляно по време на тренировка на Тотнъм през септември миналата година.

Перишич вероятно повече няма да играе за "шпорите", тъй като договорът му изтича в края на сезона.

Пол Погба (Франция)

Пол Погба получи четиригодишното наказание за положителна допинг проба миналия август и ако обжалването му в Спортния арбитражен съд (CAS) не успее, полузащитникът вероятно никога повече няма да играе за Ювентус или страната си.

Погба се бореше с поредица от контузии и пропусна Световното първенство през 2022 г. в Катар, след като не успя да се възстанови навреме от операция.

Люк Шоу (Англия)

Люк Шоу беше принуден да напусне мача на Манчестър Юнайтед срещу Лутън през февруари с рецидив на същия мускулен проблем, който го извади от игра за три месеца по-рано този сезон.

28-годишният футболист не се е отказал от намерението да се възстанови навреме за Евро 2024, но засега прогнозите по-скоро са песимистични.

Рахийм Стърлинг (Англия)

Рахийм Стърлинг имаше добри моменти през сезон, но мениджърът на Англия Гарет Саутгейт заяви в прав текст, че доста трябва да се потруди, за да играе на европейското. Въпреки 15-те си гола за Челси през сезона, той остава в сянката на Коул Палмър. А като вземем предвид, че Фил Фоудън и Букайо Сака се борят за титулярно място и Антъни Гордън и Джаръд Боуен са в по-добра форма, е малко вероятно да видим Стърлинг в Германия.

Юриен Тимбер (Нидерландия)

След като впечатли както в предсезонната подготовка, така и в двубоя за "Къмюнити Шийлд", Юриен Тимбел получи тежка контузия при дебюта си във Висшата лига за Арсенал при победата с 2:1 над Нотингам Форест миналия август.

Въпреки първоначалните страхове, че сезонът за него е приключил, той се очаква да е на линия след международната пауза. Неговият пряк фокус е да си върне формата и да бъде повикан от Роналд Куман за европейското.

Сандро Тонали (Италия)

След като направи окуражаващ старт на кариерата си във Висшата лига след шокиращия си трансфер от Милан в Нюкасъл, Сандро Тонали се оказа въвлечен в най-големия скандал със залагания, който удари италианския футбол от 80-те години на миналия век насам. В крайна сметка халфът беше наказан за 10 месеца за участието си в нелегални залози, считано от 27 октомври 2023 г., като по този начин автоматично отпада от Евро 2024.

Неговото отстраняване представлява голямо разочарование за Италия, като се има предвид, че Тонали е един от лидерите на "скуадрата".

Бен Уайт (Англия)

Бен Уайт не е играл за Англия, откакто напусна Световното първенство през 2022 г. по "лични причини" и неговото самоналожено изгнание изглежда малко вероятно да приключи скоро. Селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт се опита да повика десния защитник на Арсенал за международните срещи през март срещу Бразилия и Белгия, но играчът заяви, че няма желание да играе за националния отбор.

 

Материал на webcafe.bg