ЦСКА и Левски ще се вкопчат в здрава битка в последното Вечно дерби за този сезон. „Червените“ спечелиха последното, което се проведе преди 20 дни. Армейците обаче отново нямат шансове да се преборят за титлата. „Сините“ продължават да се надяват за участие в евротурнирите, а то минава през успех в сблъсъка с вечния съперник.

Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев – Майкъла, даде обширно интервю пред Gol.bg, в което говори за предстоящото дерби и други актуални теми около клуба.

Ето какво заяви Майкъла в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Илиев, задава се последното Вечно дерби за този сезон. Ще го спечели ли ЦСКА отново, както направи преди около 3 седмици?

- Единствените, които в момента отговарят на нивото на дербито,  са феновете. Трудно се възприема, че мачът между ЦСКА и Левски не е битка за титлата. Лудогорец е с 12 точки пред ЦСКА, а до края на шампионата може да станат и поне 15 точки. Левски пък води тежка и трудна битка за евентуална квота за Европа.

ЦСКА вече се абонира за второто място. Всяка година се тръгва с амбицията да се детронира Лудогорец. През пролетта обаче разградчани стават шампиони, при това нерядко с убийствена точкова разлика.

Работи се изключително непрофесионално. Ако продължава така, още дълго няма никакъв шанс Лудогорец да бъде свален от трона.

- Само ЦСКА ли се управлява непрофесионално или и в Левски нещата не вървят както трябва?

- Визирам и двата клуба. И при едните, и при другите не се получава и не виждам как скоро могат да догонят Лудогорец.

- По-голямата финансова мощ ли е основната причина за продължаващата тотална хегемония на разградчани и значителното изоставане на „червените“ и „сините“ от тях?

- Бюджетът на ЦСКА също не е никак малък. Левски също не разполага с малко средства, въпреки че се бори с проблемите си със задълженията. Просто се работи непрофесионално и по този начин на управление нещата трудно може да се подобрят, което вече съм  го заявявал нееднократно особено по адрес на ЦСКА.

Левски и ЦСКА ще продължат да гледат как Лудогорец играе в Шампионската лига и печели милиони.  А те ще си играят и ще се перчат с евентуален успех в дербито, което да осмисля сезона им.

- Все пак каква е прогнозата Ви за предстоящото дерби?

- ЦСКА ще бие с два гола разлика. Но какво от това? Ръководството на клуба ще отчете, че сме били два пъти Левски. Но това не означава, че работата е свършена добре. Същото важи и за Левски. И те се бият в гърдите, когато печелят дербито. Сякаш и в двата клуба отчитат, че са си свършили работата, ако победят във Вечното дерби.  А това дерби решаваше споровете за титлата между двата отбора.

Не може Пирин Благоевград да те бие насред София, да победиш Ботев Пловдив с 4:0, а след това да паднеш от тях в първия полуфинал за Купата. Това си е падение!

В момента единственото професионално нещо в ЦСКА е работата по стадиона. Два пъти бях  там и се убедих, че фирмата, която демонтира съоръжението, е на много високо ниво. Мога да ги поздравя за избора им по отношение на демонтажа на „Армията“.

Лошото е, че проблемът с терените за Детско-юношеската школа си остава.  Не е нормално в момента да се пробва някъде да ползваме терени под наем.

- Начело на ЦСКА в това дерби ще е Стамен Белчев. Как виждате бъдещето му и може ли да се превърне от временен в постоянен треньор?

- Стамен Белчев не е лош треньор. Разбира се, че няма как с магическа пръчка за няколко дни да направи чудеса. През годините да сте чули някой треньор да е обявил, че той е направил даден трансфер в ЦСКА? Ако някога треньорът на отбора осъществи няколко трансфера, тогава може да му се търси пълна отговорност.

Собственикът си собственик и той може да си прави трансферите и да си назначава треньорите. Очевидно този вариант устройва клуба към момента.

Но виждате какво се получава – махаме Стойчо Младенов и Любослав Пенев, а се взима някакъв сръбско-англо-германец. Самото му назначение повторно беше огромна глупост! Веднъж вече беше изгонен, защо ни беше да го ангажираме отново? За Ел Маестро ЦСКА е огромна хапка и е върхът за неговата кариера!

Има и доста млади треньори, към които не се обръща внимание – Александър Томаш от Локомотив Пловдив, Росен Кирилов и т.н. Най-важното е треньорът да знае какво представлява ЦСКА. Да не говоря за Стойчо Младенов и Любослав Пенев.

- Как ще коментирате поредните спекулации за евентуално оттегляне на Гриша Ганчев от ЦСКА след края на сезона?

- Нищо чудно и да се случи. Не знам. Може и на него да му е омръзнало. И той вече е на възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кокала изненада със силни думи за Белчев пред Gol.bg и отсече: Време е Левски да бие в дербито!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ИЛИЕВ – МАЙКЪЛА ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg