ЦСКА на практика вече няма шансове да спечели шампионската титла. Двете домакински загуби от Локомотив Пловдив и Пирин Бл реално съвсем убиха мечтата на „червените“ да детронират Лудогорец.

Сега на преден план са полуфиналните сблъсъци с Ботев Пловдив в турнира за Купата на България. Първият е днес на Националния стадион „Васил Левски“

Генетично свързаният с ЦСКА Александър Станков даде обширно интервю пред Gol.bg по повод случващото се в любимия му клуб, като изрази мнението си и за предстоящите турнирни битки с „канарчетата“ В първата част от него 59-годишният специалист, който е трикратен старши треньор на армейците, анализира ситуацията около уволнението на специалиста, като изрази мнението си и за Стамен Белчев, който отново поне засега влезе в ролята на временен „спасител“. Във втората част от изказването си Станков подчерта, че в ЦСКА има нужда от рестарт, но намекна, че има и странични причини, които спират армейците отново да станат шампиони.

Ето какво обяви опитният специалист във втората част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Станков, ще Ви върна към шокиращата загуба на ЦСКА от Пирин Бл насред Националния стадион „Васил Левски“. Как ще анализирате случилото се?

- Отдавна алармирам, че ЦСКА няма нито стил на игра, нито някакъв облик. ЦСКА играе един хаотичен футбол, който разчита на известни случайности и някои индивидуалности. Просто това е истината. ЦСКА няма никаква физиономия.

В началото аз мислех, че имаме потенциал и възможност да се борим за шампионската титла. Сега обаче се потвърждава мнението  ми, че нямаме никакъв шанс за титлата. Нито пък я заслужаваме. Това е горчивата истина.

Не  ме заблуди и победата над Левски.

- Как си обяснявате факта, че спечелиха дербито, а се провалиха срещу благоевградчани?

- В дербито не са направили кой знае какво, защото играха срещу един много слаб отбор на Левски. Демонстрираха малко по-жива и амбициозна игра, което е причината ЦСКА да спечели дербито. Не направиха нещо по-различно от останалите мачове. Левски много спомогна за победата на ЦСКА.

Наистина играха малко по-добре от някои мачове. Бяха по-надъхани.  Победата над Левски не решава проблемите. Това е замазване на положението.

- Домакинството на Националния стадион „Васил Левски“, а не  на „Българска армия“, който ще се реконструира,  не би трябвало да оказва някакво влияние за пролетните загуби на „червените“…

- Абсолютно не оказва влияние. Подкрепата е фантастична! Може да се каже, че е на 100 метра разстояние. Феновете са същите, подкрепата е същата. Няма как това да бъде оправдание.

Напротив, играе се на голям и хубав стадион. Има страхотна атмосфера, намира се на центъра на София.

Треньорът на Пирин Благоевград беше възхитен, че е играл на такъв терен и при подобна атмосфера.

- Само вече освободеният треньор Нестор Ел Маестро ли носи вина за липсата на стил в играта на ЦСКА или липсват и подходящи изпълнители? Къде е грешката?

- Това е грешка на цялостната политика на клуба. Не е виновен само треньорът, въпреки че голяма част от нея се пада на него. За мен обаче вината все пак е цялостна.

В клуба витае една заблуда, че се водят добри футболисти. ЦСКА разполага с много малко качествени играчи. Клубът заслужава да има много повече добри български момчета. Видяхме едно такова в състава на Пирин Бл, което не искам да го надувам още от сега.  Не е лош футболист (б.р Иван Тасев), ЦСКА имат апетити към него. Не акцентирам само върху това, че вкара гол.

Има такива качествени момчета, които при едно желание и целенасочена политика могат да бъдат привличани в отбора. Също важи и за интегрирането на собствени юноши в представителния отбор. Необходимо е да се направи ядро от 5-6 български футболисти  и максимум 4-5 класни чужденци, които действително да заслужават да играят на „Армията“. Така може да стане един много приличен и класен отбор.

Наистина, лесно е да се коментира отстрани. Това е един много сериозен и дълъг процес. Просто някои хора си заравят главата в пясъка.

Лично за мен водената селекционна политика от години не е на ниво. Някои лежат на стари лаври, че са довели някакъв футболист и са изкарани  някакви пари от продажбата на няколко играчи. Просто и теб да те сложим от 10 чужденци ще уцелиш с някого. Честно казано, дори може да уцелиш и с двама чуждестранни футболисти, които да се окажат на сравнително по-високо ниво.

- Очевидно е, че титлата вече е мираж за ЦСКА. Ще успеят ли „червените“ да се преборят поне за второто място, което също може да се окаже много трудна задача?

-  Не ми се вярва да изпуснат второто място. Много важно в момента е да се спечели поне Купата на България, за да се завоюва трофей през тази кампания.

Вече бях казал, че мачовете за първенство с Ботев Пд няма да са толкова тежки, колкото  тези за Купата.

- Сега предстои първата полуфинална среща между двата тима. Какви са очакванията Ви?

- Ако се продължава по този начин, очаквам да се разделим и с Купата. Все пак се надявам, че сега със Стамен Белчев нещата ще се променят, макар че той на практика почти веднага ще изведе отбора за първия мач с Ботев Пловдив.

В крайна сметка обаче всички амбиции са насочени към спечелване на Купата на България. Ако не завоюва и този трофей, сезонът ще бъде изключително тежък.

- Каква е прогнозата Ви за първия мач с „канарчетата“?

- Ботев Пловдив са преодолим отбор за ЦСКА  дори в това състояние, което се намира в момента. Всяко едно разколебаване или липса на концентрация може да доведе до големи неприятности. Спомняте си как предвидих, че ще имат неприятности с Локомотив Пловдив.

- Предимство ли е за Ботев Пд, че е домакин в реванша?

- Не би трябвало да оставят нещата да се решават във втория мач. Мисля, че трябва да се вземе добър аванс в първата среща на „Васил Левски“.  Да бият поне с 2:0, за да са по-спокойни за мача в Пловдив.

Ако останат нещата да се решават там, няма да е никак добре.

- В последните години ЦСКА винаги общо взето към този момент отпада от битката за титлата. Ще успеят ли най-накрая в клуба да си вземат нужните изводи и поуки, за да може през следващия сезон наистина да успеят да детронират Лудогорец?

- Трябва да се тръгне отнякъде. Както вече казах, необходим е рестарт на много нива в клуба. Титлата обаче не зависи изцяло от ЦСКА. Има неща, които също допринасят ЦСКА да не може да стане шампион.

- Все пак бихте ли посочил някои от тях?

- Не ми се коментира тази тема. Тя е всеизвестна на всички и просто не искам да изпадам в подробности, защото ще кажа нещо, което абсолютно всички го знаят.

Има причини, които влияят, но ЦСКА трябва да първо да си подреди всичко в собствената къща и чак тогава да гледа към тези неща, за които говоря.

- Какъв е призивът Ви към феновете на ЦСКА, на които им се насъбра много напоследък?

- Искам да призова феновете да си подкрепят отбора. Те само помагат в това отношение. Мисля, че те имат правото да си изказват цялото недоволство. Те са много точен барометър и не спестяват нищо. Вече има много умни и прозорливи хора, които виждат много неща и изразяват мнението си. Според мен те трябва да си подкрепят отбора докрай, но нека да си казват и нещата, които мислят.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Станков разби Ел Маестро пред Gol.bg: Не е  и сънувал, че ще води голям клуб като ЦСКА

ОЧАКВАЙТЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНО ИНТЕРЕСНО ИЗКАЗВАНЕ ОТ АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД  GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg