Легендарният бивш футболист и треньор на ЦСКА – Аспарух Никодимов, даде интервю пред Gol.bg след успеха на „червените“ във Вечното дерби срещу Левски. Знаменитата фигура в историята на клуба направи дисекция на случилото по време на сблъсъка на Националния стадион „Васил Левски“, спечелен с 2:0 от армейците.

Паро коментира всичко най-интересно покрай дербито, както и други теми около ЦСКА, включително и тази за треньора Нестор Ел Маестро. Той сподели мнението си и за инцидентите с феновете, които съпътстваха битката между „сини“ и червени“.

Ето какво заяви Паро в първата част от интервюто си пред медията ни:

- Г-н Никодимов, ЦСКА спечели Вечното дерби с Левски. Какво е мнението Ви за цялостната продукция по време на мача и най-вече за представянето на „червените“? Заслужена ли е победата?

- Победата на ЦСКА е абсолютно заслужена. Можеше да бъде още по-категорична, но в един мач винаги се изпускат по 2-3 положения. Левски не затрудниха с нищо ЦСКА, които играеха по-раздвижено. Да Ви призная честно, за първи път малко ми харесаха.

- Какво Ви допадна най-много от продукцията на отбора?

- Допадна ми това, че очевидно бяха много мобилизирани. Стараеха се много, правят и грешки, но няма безгрешни при това напрежение. Стояха много по-добре и по-дисциплинирано на терена. Изобщо играха като отбор, което е добре, но им е необходима още класа. Според мен на отбора са нужни още двама-трима класни играчи, за да могат да опонират на т.нар. хегемон.

- На кои постове според Вас нещата в ЦСКА куцат?

- Аз съм по халфовете. Според мен трябва да се привлекат двама класни футболисти в средата на терена. Един опорен халф, който може да играе и в отбрана, и в нападение – да е малко по-универсален. Необходим е и един по-креативен  футболист, който да помага повече в офанзивен план.

Все пак обаче това е мое виждане. Те си знаят какво става, как и защо. Иска ми се да играят по-класен футбол. Но не е само това. Ще им трябва и някой друг. Не искам да излиза така че им давам съвети, защото ще се обидят.

- Какво визирате под някой друг – треньор ли?

- Лично на мен настоящият треньор не ми харесва. Има някакво самочувствие, но веднъж вече си го изгонил, че е некадърен, а го връщаш втори път пак.

Ясно е, че трудно ще станем шампиони, докато я караме така. Трябва много класни играчи да се съберат, за да пребориш Лудогорец. Разградчани са си намерили много хубав бизнес и няма да го пуснат. Печелят си, взимат си пари от УЕФА. Продават си от време на време някой футболист. Нормално е да се стремят към такива неща. Кой е луд да си дава парите ей така за лудо. Нали все пак трябва да има някаква възвръщаемост и да са на плюс.

- Феновете на ЦСКА също не одобряват Нестор Ел Маестро. Възможно ли победата над вечния съперник да промени в известна степен нагласите им спрямо него?

- ЦСКА има много победи и в дербито. Мен са ме сменявали и като шампион. Примерно не им харесва на хората, започват да свиркат, да псуват ръководството и т.н.

- В предишния мач, загубен от Локомотив Пловдив, привържениците искаха оставката му…

- Обикновено треньорът е виновен. Има и такива случаи, в които аз също съм изпадал. Във всеки един момент могат да го сменят. Публиката не може да  го направи, но тя подсеща ръководството на клуба, че трябва да направи нещо.

Един мач, макар и успех срещу Левски, няма как да промени коренно нещата. Наистина победихме Левски. Те са най-големият дразнител за нас и обратното. Така че в този мач всичко е на двойна нога и показват върха на възможностите си.

- Как Ви се стори играта на Левски, защото „сините“ обикновено не се представят толкова зле срещу ЦСКА – дори нямаха и един точен удар в очертанията на вратата?

- Сигурно са били болни от грип нещо. Не знам. Поради тази причина не мога да дам някаква страхотна оценка на ЦСКА, защото отсреща нямаше противник.

- Какво е мнението Ви за представянето на дебютанта Иван Андонов, който пазеше на вратата на Левски – спаси ли ги от разгром, или ги провали?

- Той е малък като възраст. Ако не греши, няма да стане никакъв вратар. Ще се помисли за велик. От време на време трябва да го свалят на земята такива грешки. Полека-лека той ще се развие още повече. Това момче има хубави данни. Дано продължи така и да не си помисли, че е хванал Господ за… да не казвам закъде.

- Сгреши при първия гол за ЦСКА, но и извади няколко положения…

- Наистина извади няколко положения пред вратата си. Явно има качества, но трябва специалист да си работи с него. Нямам представа кой работи с него и как. Бил е в Италия и е понаучил някои работи по време на престоя си във Фиорентина.

- Кой от отбора на ЦСКА Ви направи най-силно впечатление във  Вечното дерби?

- Играха колективно. Никога не съм обичал да изпъквам и откроявам някого. Щом са играли колективно, били са, целият отбор е добре. Един се е представил малко по-добре, друг по-малко, но не може да сравниш какво е дал един защитник и какво е дал един нападател. Все пак имат различни функции на терена. Нужно е да се води статистика кой какво е направил.

Пак ще подчертая, че най-важното е, че играха колективно, представиха се добре и победиха. Утре никой няма да помни как са играли, но ще се помни резултатът от мача.

- Каранга вкара гол на Левски и се превърна в най-резултатния чужденец във Вечното дерби.  Какво е мнението Ви за представянето на бразилеца след завръщането му в ЦСКА?

- Той се старае и се движи много. Той просто обърква противника. Като някаква моторетка е. Сякаш вятъра го духа насам-натам. Непрекъснато е в движение, което е хубаво. Казвам го в такъв смисъл.

Не са му малко и годините, но той е слабичък и не се забелязва възрастта му. Просто физически си е много добре. Сухите хора са такива – много са упорити и бягат много. Каранга разполага и с техника, както и с усет за гола. Той е от хищниците, които дебнат.

Иначе двамата норвежци също не са лоши. Визирам Хайнц и Линдсет. Отбраната този път се справи добре. Всички бяха на може би най-доброто си ниво.

- Какво ще кажете за публиката на ЦСКА ?

- Нямам думи за нея. Аз си я знам от много време. Тя винаги си има оценка шестица.

- За съжаление обаче се стигна до инцидент след изстрелване на сигнална ракета, при който пострада млад фен на Левски….

- Не знам кой я е изстрелял, но не вярвам да са нашите фенове. Привърженици на ЦСКА ли изстреляха въпросната ракета? Това обаче не е хубаво, независимо феновете на кой от двата отбора са го направили. Те трябва да помислят, че могат да убият човек. Не бива да се правят подобни неща.

- В сектора с привърженици на Левски пък се стигна до сбиване между самите тях. Как ще коментирате този неприятен момент, ако сте го видял?

- Сигурно нещо се е случило. Може нещо да не са съгласни, защото нали се делят на някакви фракции – едната срещу другата. Едните са по-приближени до ръководството и го защитават. Другите пък и те искат повече власт. Заради това стават тези патаклами.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Здравко от „Ритон“ пред Gol.bg: Левски бяха като бабички и с 3 класи под ЦСКА

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С АСПАРУХ НИКОДИМОВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg