Дългоочакваната раздяла между ЦСКА и треньора Нестор Ел Маестро е факт. Вторият престой на сърбина с британски паспорт също приключи безславно. Чашата на търпението на ръководството на „червените“ преля след шокиращата загуба с 1:2 от Пирин Бл насред Националния стадион „Васил Левски“.

Генетично свързаният с ЦСКА Александър Станков даде обширно интервю пред Gol.bg по повод случващото се в любимия му клуб и раздялата с Ел Маестро. В първата част от него 59-годишният специалист, който е трикратен старши треньор на армейците, анализира ситуацията около уволнението на специалиста, като изрази мнението си и за Стамен Белчев, който отново поне засега влезе в ролята на временен „спасител“.

Ето какво заяви Станков в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Станков, как ще коментирате освобождаването на Нестор Ел Маестро от ЦСКА? Не е ли прекалено закъсняло уволнението му?

- Мисля, че закъсня прекалено много. Това е да направиш грешка, след което да си я повториш и да не си я признаваш дълго време. Просто много се забави, беше логично да се стигне до раздяла с него. Според мен може можеше да се случи доста по-рано и някои неща да се избегнат.

- Отборът да не отпадне от битката за титлата…

- Разбира се, че и това. Можеше да се промени и стилът на игра, въпреки че при тези футболисти няма да е толкова лесно, но имаше възможност и да се направи с неговото по-ранно освобождаване.  Щеше да има шанс да се направят някои козметични промени.

Прояви се излишно търпение към едно треньорче.

- Как ще характеризирате втория престой на Нестор Ел Маестро в клуба с една или две думи, ако намерите подходящи?

- Абсолютна безсмислица. Също така и реклама на чужд гръб, в случая ЦСКА. Този човек никой няма да го помни, ще го забравят на секундата. Още повече че не оставя абсолютно никаква следа.

- Стамен Белчев отново ще трябва да вади кестените от огъня в ЦСКА. Ще успее ли той да вдигне отбора, за да триумфира поне с Купата на България според Вас?

- Стамен Белчев е кротък човек. Бил съм му треньор в Хасково. Мисля, че той ще поуспокои атмосферата. Не може да направи кой знае какви чудеса. Единствено може да повлияе от психологическа гледна точка. Също така и да направи някои размествания в състава.

Той е оставил впечатление у феновете, че при него отборът играе приятен футбол. Малко трудно ще бъде да пренастрои тима според неговите виждания, но мисля, че нещата ще бъдат значително по-добре.

- Възможно ли е той да бъде оставен за постоянен треньор и да води тима и през следващия сезон, ако спечели Купата на България, каквито информации вече се появиха?

- Нищо чудно. Има много примери как временни треньори остават за постоянно. Няма нищо ненормално това да се случи, ако нещата тръгнат в позитивна посока с него начело.

- Кого бихте посочил като най-подходящ за треньор на ЦСКА, ако все пак Белчев остане на поста само до края на тази кампания?

- Има много варианти. Сигурно пак ще се повторя, но трябва да е човек, който е свързан с ЦСКА. Вариантите не са един или два. Не искам да конкретизирам с точно име.

Дори Ел Маестро да беше останал и да спечели и Купата на България, пак трябваше да си отиде. Ако беше български треньор, примерно и аз или някой друг, щеше да си отишъл 75 пъти и нямаше да бъде оставен на поста колкото него.

Може би го държаха и заради факта, че чуждестранните треньори подписват договори, които не са приятни и могат да съдят клуба. Не знам дали до известна степен това не беше една от причините да не го освободят по-рано.

Смятам, че сега до края на сезона и в мачовете за Купата на България, ЦСКА ще изглежда по-добре със Стамен Белчев начело на отбора.

- Как ще коментирате факта, че за Ел Маестро така и не се виждаше как ще си подаде сам оставката с оглед на поведението му, въпреки че феновете на практика не преставаха да му я искат през последните месеци?

- Той се беше хванал за ЦСКА. Тук му беше много хубаво. За него ЦСКА е върха на сладоледа в неговата кариера. Не знам дали и в сънищата си е мислил, че някога ще води такъв голям отбор като ЦСКА.

Г-н Гриша Ганчев е много амбициозен човек. Не мога да си обясня, че той до такава степен се е заблудил и „влюбил“ в този треньор. Това си беше лично негово мнение. Мисля обаче, че в ЦСКА трябва да се замислят за цялостен рестарт на много от нивата в клуба. Така ще се тръгне в една по-добра посока, след като вече се прави и нов стадион.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД  GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg