Знаменитият бивш футболист и треньор на ЦСКА – Аспарух Никодимов, даде обширно интервю пред Gol.bg след успеха на „червените“ във Вечното дерби срещу Левски. В първата част от него легендарната фигура в историята на армейците акцентира именно върху победата на Националния стадион „Васил Левски“, правейки дисекция на всичко около сбълъсъка, спечелен с 2:0.

Във втората част Паро говори за битката за титлата с Лудогорец и подчерта, че на ЦСКА е необходим свързан с ЦСКА българин на горещия треньорски стол.

Ето какво обяви Никодимов във втората част от интервюто си:

- Г-н Никодимов, има ли ЦСКА още шансове за титлата или след загубата им от Локомотив Пловдив почти се изпариха?

- Много ме е яд, че този мач се превърна в препъникамък. Можеше спокойно да се спечели и сега да дишат по-спокойно. Има още много мачове, но не вярвам Лудогорец да изпуснат кокала, защото е сладък.

- Сигурно ли е поне второто място, за което  сякаш ще се оформи битка с Черно море?

- Ако се дадем на Черно море, значи това сме си заслужили.

- Как виждате ситуацията в турнира за Купата на България? Ще успее ли ЦСКА да зарадва феновете си поне с този трофей, макар че и за него може да се наложи да спорят с Лудогорец на финала?

- Ако са мъже, ще излязат и ще бият Лудогорец. Първо обаче трябва да се класират на финала. Този мач ще е на неутрален терен. Дори ЦСКА в момента играят на Националния стадион „Васил Левски“, където се провеждат финалите. Така че ще бъдат и домакини, ако отидат на финала. Публиката на 99% ще бъде за ЦСКА. Имат всички условия да победят и да триумфират с Купата на България. Този трофей не е равен на шампионската титла, но все пак е някаква малка утеха. Ще бъде утешителна награда.

- Споменахте от какво има нужда отборът на ЦСКА. Смятате ли, че наистина скоро може да бъде прекратена тоталната хегемония на Лудогорец?

- Разбира се, че може. Дори е възможно много бързо и скоро да се спре, но не ми се дава акъл на този или онзи. Ще кажат: „Какъв е този, че се набутва тук да ни съветва?“. Българите не обичат съветите. Естествено, че това е свързано и със средства. Аз не мога да кажа да вземат този или онзи. Всеки се съобразява с кесията си. Поради тази причина не мога да кажа какво да правят, но пак ще подчертая, че на отбора му трябват двама много класни играчи, а другите ще израснат покрай тях.

Ако могат да внедрят в тима и някои млади българчета. Това ми е болката. Поради тази причина вече не ходя и на мачове, защото гледам ЦСКА, Левски и другите отбори залагат само на чужденци. Какво да гледам?!

- Според Вас българин или чужденец е по-подходящ за треньор на ЦСКА?

- ЦСКА е постигал най-големите си успехи с българи – Орманджиев, Пенев и т.н.

- Под Ваше ръководство също.

- Да. Българските специалисти познават и обстановката много по-добре.

- Виждате ли такива подходящи хора в момента?

- Има, но не искам да ги казвам, защото … За мен обаче трябва да е минал през ЦСКА. Да е играл за отбора, за да знае какво е в кухнята. Той няма да е магьосник. Не може да махне два-три пъти с една пръчка и всичко да е мед и масло.

Колко години вече търпим робство?

- Под "робство" Лудогорец ли визирате?

- Да. Те пък да не се обидят, че им викат турци. Не са турци хората. Просто така ми дойде, защото все едно сме поробени и не можеш нищо да направиш. Не слагам нищо специално като смисъл за тази дума, която употребих. Просто я използвах образно казано.

Имаме и наши треньори, които са по другите отбори. Ако им се създадат условия, да се подкрепят, да се покаже, че им вярват.

Любо Пенев го познавам от дете. Бил съм му треньор, при мен е започнал. Той е амбициозен човек, има и авторитет. Имал е и успехи в ЦСКА. Всичко е налице.

Разбира се, има и други момчета. Но нека да не изреждам всички в момента. Необходима е повече подкрепа на един български треньор. Поне една година да има на разположение, за да опознае играчите, да си направи селекция, да му дадат възможност да направи някаква селекция. Също така да си носи той отговорността за това, което е привлякъл и е направил. По този начин в следващите 1-2 години да се види какви резултати ще постигне. Така или иначе, ние вече сме изгубили толкова много години. Ако трябва изгуби още 1-2 години, но постави здрави основи и оттам нататък режеш главата на Лудогорец и това е.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Паро жегна Ел Маестро пред Gol.bg и отсече: В Левски бяха пипнали грип, Каранга е моторетка

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg