Астън Вила шокира Арсенал и го срази с 2:0 насред „Емиратс”, за да нанесе сериозен удар на лондончани в битката за титлата. По-рано през деня и Ливърпул падна, което прави Манчестър Сити вече фаворит. 

Късни попадения на бирмингамци и силна игра в защита им помогнаха да спечелят и да се откъснат на 3 точки пред Тотнъм в битката за топ 4. 

Артилеристите имаше възможности, но ги пропусна и в края хората на Микел Артета отново се пропукаха, за да останат със 71 точки, на втората позиция, на 2 от лидера Манчестър Сити. 

В състава на Арсенал Артета смени трима от равенството с Байерн, като Зинченко, Жезус и Тросар започнаха вместо Кивьор, Мартинели и Жоржиньо. За гостите имаше 2 промени, като Николо Дзаниоло замени наказания Дъглас Луис, а Муса Диаби се появи вместо оставения на пейката Леон Бейли. 

Още в 1-ата минута Макгин стреля от въздуха в главата на Тросар, макар и белгиецът да бе поразклатен, а след това Уоткинс опита прехвърлящ удар с глава и малко не му достигна, за да успее, но прехвърли и вратата. 

След това Артилеристите взеха контрола и опитаха няколко атаки, като в 11-ата минута Хаверц стреля по диагонала, но не затрудни особено Мартинес. Последваха неточни удари на Жезус – с глава и на Сака пак от малък ъгъл, които не попаднаха в целта. Домакините обаче определено натискаха и Жезус се освободи отлично в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. 

Последваха минути, в които лондончани не успяваха да стигнат до добри положения, преди в 38-ата Сака да засече с глава, но не бе сам и през защитник прати топката над гредата. Секунди след това стана интересно. Габриел прати топката в гърба на Зинченко, след  което тя попадна в краката на Уоткинс, който напредна и стреля по земя, но топката се отби в гредата и макар и да мина успоредно на голлинията след това, излезе в аут. Огромен късмет за Арсенал! 

И веднага домакините бяха близо до гола. След като удар на Йодегор бе отклонен към Жезус, той намери пред вратата Тросар, който обаче не успя да реализира, а Мартинес някак си спаси с крак! Малко след това Сака прати топката покрай целта, а в добавеното време гостите получиха шанс от пряк свободен удар след глупост на Габриел, но Дин стреля в стената и паузата дойде при 0:0. 

След почивката ситуацията не се промени особено, като Арсенал продължаваше да се затруднява срещу добре организирания си опонент. Гостите обаче действаха уверено и в 62-ата минута пак бяха на косъм от попадението. Тилеманс получи вдясно и стреля изключително добре към далечния ъгъл, но топката срещна напречната греда, след това страничната и в крайна сметка не попадна във вратата. Отново късметът бе с Арсенал! 

Минутите минаваха, за да се стигне до последните, които Вила удари. В 84-ата Лука Дин подаде отляво по земя, топката някак си бе пропусната от домакините и резервата Леон Бейли нямаше как да пропусне. „Емиратс” утихна! 

Само 3 минути след това всичко приключи. Тилеманс изведе Уоткинс, който надбяга защитник и майсторски прехвърли Рая, за да реализира отново. В добавеното време голмайсторът можеше да вкара и отново, но така или иначе Вила постигна страхотен резултат. 

Арсенал – Астън Вила    0:2

0:1    Бейли 84
0:2    Уоткинс 87

Арсенал: Рая, Уайт (67 Томиясу), Салиба, Габриел, Зинченко (87 Нкетиа), Райс, Йодегор (79 Жоржиньо), Хаверц, Сака, Жезус (79 Смит-Роу), Тросар (67 Мартинели)
Астън Вила: Мартинес, Конса, Карлос, Торес, Дин, Тилеманс, Дзаниоло (80 Морено), Макгин, Роджърс, Диаби (61 Бейли), Уоткинс