Бившият нападател на бразилския Фламенго Габриел Барбоса Алмейда бе наказан за 2 години от Спортния съд в страната за измама с допинг, предаде Ройтерс. 27-годишният футболист, известен като Габигол, беше обвинен, че е отказал да даде допинг проба в деня преди мач на Фламенго в Рио де Жанейро.

"Състезателят бе съден днес от Антидопинговия спортен съд и с мнозинство гласове бе решено, че има нарушение на антидопинг правилата и опит за измама", заявиха от властите за бразилския допинг контрол. Барбоса отхвърли обвиненията.

От Антидопинговия спортен съд уточниха, че наказанието започва да тече от датата на нарушение на правилата, която е 8 април 2023.

Барбоса, който бе част от олимпийския отбор на Бразилия, спечелил златните медали на Игрите в Рио де Жанейро през 2016, може да обжалва решението пред Арбитражния спортен съд. От Фламенго заявиха, че са изненадани от присъдата и ще помогнат на бившия си футболист при обжалването.

"Клубът ще помогне на играча при обжалването в съда, тъй като е ясно, че няма измама и дори няма опит, за да се оправдае присъдата", заявиха от Фламенго в становище.

Барбоса подписа с Фламенго през 2020 с трансфер от Интер Милано, като първо изкара в бразилския гранд една година под наем.

"Никога не съм опитвал да избегна или да правя измама с тест и вярвам, че името ми ще бъде изчистена от съда", написа футболистът в социалната мрежа X.

"От началото на кариерата ми като футболист винаги съм спазвал правилата на играта и никога не съм взимал забранени вещества. Бил съм подложен на десетки тестове, като всички са били негативни. Разочарован съм от решението на съда, но ще продължа да сътруднича на спортните власти и вярвам, че невинността ми ще бъде доказана", добави Барбоса.

Габриел Барбоса направи дебют за националния отбор на Бразилия при победата над Панама с 2:0 в приятелски мач през май 2016 и има 18 мача за Селесао.