Неизлечимо болният легендарен треньор Свен-Горан Ериксон ще получи още едно голямо признание. Това се разбра само часове, след като той сбъдна една от най-големите си мечти – да седи на треньорската скамейка на Ливърпул.

На 20 април Гьотеборг ще кръсти най-добрата си трибуна на легендарния стадион “Улеви” на него. Това ще стане на мача с “Нордкьопинг”, пише „24 часа“.

До момента местата в сектори D5/F5, които са най-добрите на стадиона носеха името “Трибуна на легендите”. От 21 април те стават “Трибуна Свени”. Това е прякорът на треньора, който през 1979 година направи революция с “Гьотеборг”, като го изведе до титлата, купата и купата на УЕФА.

“Това е изключителен жест към мен. Дано съм жив, за да бъда на мача”, казва самият Ериксон пред клубния сайт. Бившият селекционер на английския национален отбор обяви през януари, че има терминален рак и му остава максимум година живот. Тогава обяви, че голямата му мечта е била да води “Ливърпул” и британците му я изпълниха, като води легендите на тима срещу тези на “Аякс” в събота. Баща му бил голям фен на отбора и той наследил любовта към отбора от него.

“Гьотеборг” е вторият клуб в треньорската кариера на Ериксон, като първият е “Дагерфорс”. В “Дагерфорс” започва като помощник на Торд Грип, който обаче става асистент в националния отбор. И с младия наставник тимът влиза във втора дивизия.

Ериксон никога не е бил добър футболист, като върхът във футболната му кариера е също на второто ниво в Швеция - “Карлскога”. Преди това е бил десен бек на “Торсби” и “Сифхала” в четвърта дивизия.

Самият Ериксон е още под въздействие на изживяването на “Анфийлд”. 60 000 зрители го изпратиха по време на двубоя.

“Да, плаках, не го крия. Но това е незабравимо”, заяви той след двубоя.

“Мисля, че всички бяха победители днес и беше прекрасно, абсолютно фантастично, невероятно: всичко от You'll Never Walk Alone и останалата част от мача, и добра победа - губехме с 2:0 и спечелихме с 4:2”, допълни Ериксон.

“Ливърпул” дори стигна до обрат от 0:2, за да спечелят с 4:2 благодарение на попаденията на Грегори Винял, Джибрил Сисе, Набил ел Жар и Фернандо Торес.