Арсенал излезе еднолично начело в класирането на английската Висша Лига, след като победи с 2:1 като гост Суонзи в мач от 6-я кръг на първенството, игран на стадион "Либърти".

Двата тима предложиха много скучно първо полувреме, в което нямаше нито едно чисто положение за гол.

След почивката обаче Арсенал вдигна оборотите и откри резултата след гол на 18-годишния Серж Гнабри.

Малко след това "артилеристите" организираха нова хубава атака, която бе завършена с голов удар на Аарън Рамзи.

Така лондончани отпразнуваха по възможно най-добрия начин 17-годишния юбилей от идването на Арсен Венгер начело на клуба.

Те имат вече 8 поредни победи като гост в първенството. Благодарение на 5-те поредни победи пък Арсенал събра 15 точки и дръпна с 2 точки пред втория Тотнъм, който по-рано днес завърши наравно с Челси.



Първият удар към една от двете врати дойде в 10-та минута, когато Пер Мертезакер засече с глава центриране от дясното крило, но от десетина метра прати топката покрай вратата.

Малко след това Месут Йозил показа класа, обръщайки се добре в половината на Суонзи, след което даде извеждащ  пас към Оливие Жиру, но той си поведе лошо топката и я загуби.

В 15-та минута Аарън Рамзи отправи много силен удар по земя от 20 метра, но топката профуча близо покрай страничната греда.

Последваха спокойни минути, в които нямаше опасни атаки. В средата на полувремето за кратко се получи напрежение пред вратата на Арсенал, след като топката бе върната прекалено силно към Шчесни и неговото първо докосване не бе най-прецизното, но Мичу не можа да я пресече.

В 33-та минута пресата на Рамзи и Жиру доведе до грешка на Чико пред наказателното поле на Суонзи, но след това френският нападател на "Артилеристите" даде неточно подаване.

Последва нов дълъг период на пасивна игра и от двата отбора. В последните секунди на даденото от съдията допълнително време обаче Арсенал стигна до чудесно положение. Серж Гнабри започна солова акция и пред наказателното поле изведе Жиру на чиста стрелкова позиция, но неговият диагонален удар от 12-13 метра не уцели вратата.

Пет минути след началото на второто полувреме отново младият германски футболист на Арсенал нанесе първия точен удар в двубоя към една от двете врати, но недостатъчно силен, за да затрудни Мишел Ворм.

Лондончани имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Чико в наказателното поле, но тя бе неволна и съдията правилно си замълча.

Подобно на първото полувреме, темпото на игра на бе високо. Арсенал обаче бе малко по-активен и при първата си хубава атака в 57-та минута откри резултата. Джак Уилшър започна акция пред наказателното поле и подаде на Жиру. Той загуби топката, но тя попадна в Рамзи и той веднага изведе непокрития Гнабри в наказателното поле и младокът не сбърка, стреляйки покрай вратаря.

Още в следващата атака Арсенал имаше стопроцентово положение за втори гол. Гостите организираха изключително опасна контраатака с трима на трима футболисти. Рамзи изведе Йозил абсолютно сам в наказателното поле, но германецът отправи прекалено лек удар и Ворм успя да избие в корнер.

Вторият гол обаче не закъсня и падна в 62-та минута след страхотна контра на лондончани. Йозил започна нещата с пас в центъра на терена, след това Уилшър със шпагат изпревари защитник и размени двойно подаване с Оливие Жиру. Пред наказателното поле Уилшър изведе нападателя зад защитата и той показа пълна липса на егоизъм, чуквайки назад към дошлия Аарън Рамзи. Уелсецът финтира защитник и след това от упор опъна мрежата.

Първата интересна ситуация пред вратата на Арсенал дойде в 69-та минута, когато Нейтън Дайър нанесе остър удар от границата на наказателното поле и се наложи Шчесни да се хвърля, за да избие в корнер.

В 75-та минута пък грешен пас назад на Джак Уилшър изведе влезлия като резерва Бони в наказателното поле, но той не успя да преодолее Шчесни от малък ъгъл.

Малко след това след центриране от фаул на Месут Йозил Пер Мертезакер стреля с глава пред вратата на Суонзи, но не уцели целта.

Опитите на Суонзи да осъществи натиск не се получаваха и Арсенал не допускаше напрежение пред вратата си. В 81-та минута обаче "Лебедите" успяха по много лек начин да върнат един гол.

Бен Дейвис започна акция и опита двойно подаване с Бони. Той му даде копващ пас зад защитата и Дейвис изпревари Пер Мертезакер. Това принуди германеца да пробва да изчисти с шпагат, но отклони топката в тялото на Дейвис и тя излъга Шчесни и влезе в мрежата.

Пет минути преди края домакините имаха протести за дузпа, след като опит за изчистване на Саня уцели ръката на Фламини в наказателното поле. Също както и при ситуацията в наказателното поле на Суонзи Марк Клатенбърг замълча, а след това претенциите на играчите на Суонзи предизвикаха иронична усмивка от него.

Суонзи - Арсенал

0:1 Гнабри 57
0:2 Рамзи 62
1:2 Дейвис 81

Суонзи: Ворм, Амат, Чико, Тиендали, Дейвис, Шелви (61 Бони), Дайър, Каняс, Рътлидж (64 Посуело), Де Гузман, Мичу

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Фламини, Рамзи, Уилшър (92 Дженкинсън), Йозил (88 Монреал), Гнабри (77 Артета), Жиру