Микел Артета е подготвен за "много емоционален" последен ден от сезона във Висшата лига, а той оставя разговорите за договор на заден план, докато Арсенал преследва първата си титла в първенството от 2004 година насам.

"Артилеристите" приемат Евертън на "Емирейтс Стейдиъм" и ще трябва както да спечелят този мач, така и лидерът Манчестър Сити да загуби точки у дома срещу Уест Хям, ако искат да станат шампиони на Англия.

Тимът на Артета е на две точки зад този на Пеп Гуардиола, но може да се похвали с по-добра голова разлика, нещо, което може да се окаже решаващо, ако Сити допусна грешен ход. Очертава се да бъде напрегнат финал на вълнуващата битка за титлата и мениджърът се концентрира върху върху това, а не върху дългосрочното си бъдеще в клуба.

На въпрос дали е обмислял нова сделка с тима от северен Лондон, Артета, чийто настоящ договор изтича през 2025-а, каза:  "Това е нещо, за което след сезона или когато дойде подходящият момент, ще седнем и ще поговорим".

"Мисля, че каквото и да се случи, ще бъде много емоционално през утрешния ден. Но след това ще имаме време да помислим. Трябва да преминем през сезона и това, което сме направили, за да стигнем до точката, в която сме, и да се опитаме да разберем защо. Трябва да открием защо и как ще го направим в следващия момент, това е по-важно сега", добави той.

Дейвид Мойс, който беше треньор на Артета, когато той беше играч на Евертън, ще излезе за последния си мач като мениджър на Уест Хям на стадион "Етихад". Артета се надява бившият му наставник да помогне на Арсенал или с равенство, или с победа в Манчестър.

"Това е красотата на тази професия, че се натъквате на хора, с които сте имали опит в живота си. Това е супер важно за вас лично, а сега имате нужда от тях. Надяваме се, че това ще се случи. Всички знаем, че Сити са малко по-близо, защото и те трябва да играят у дома, но ще се изправят срещу наистина труден съперник. Ние страдахме срещу Уест Хям през този сезон, през последните няколко кампании е наистина трудно да ги победим. Сигурен съм, че ще се постараят много и се надявам да ни помогнат да сбъднем мечтата си", каза още мениджърът на лондончани.