Лео Меси не остана по-назад от Кристиано Роналдо и също наниза 3 гола на старта на Барселона в Шампионската лига.

Каталунците бяха по-скромни от Реал Мадрид и победиха Аякс "само" с 4:0. Жерард Пике също се разписа, а гостите пропуснаха дузпа, но тя дойде след като мачът бе решен.

Меси откри резултата в средата на първото полувреме с гол от фаул, а след почивката вкара втори гол с удар отблизо.

След това Жерард Пике намери време да се включи в атака и вкара гол с глава, а четвърт час преди края Меси оформи хеттрика си с гол от границата на наказателното поле.

До края гостите можеха да вкарат почетен гол, но Виктор Валдес спаси удара от дузпа на Сигторсон.



Предварителните очаквания се потвърдиха и Шави Ернандес остана на пейката за домакините за сметка на Сеск Фабрегас. Нападателното трио бе от Меси, Неймар и Алексис.

Бразилецът отправи първия точен удар в 3-ата минута, когато получи топката вляво, смени посоката и стреля по диагонала, но Вермеер спаси без проблеми.

Каталунците очаквано доминираха, но в предни позиции не бяха достатъчно прецизни и затова добрите положения пред вратата на съперника не бяха много.

В 22-ата минута обаче пробивът бе факт. Меси бе фаулиран на около 20 метра от вратата, аржентинецът изпълни отлично пряк свободен удар и прати топката с левия крак в десния ъгъл, а тя след рикошет в гредата, спря в мрежата за 1:0. 

След гола холандците малко се подобриха и изнесоха играта по далеч от своето наказателно поле. Веднага след попадението имаше разбъркване пред Валдес, но до удар не се стигна.

В 31-ата минута имаха добро положение. Центриране отляво намери свободния на далечната греда Ван Рийн, който плонжира и засече с глава, но Валдес спаси.

Барса отговори с хубава комбинация, при която обаче Меси бе изпреварен в последния момент, а след това Неймар стреля остро от границата на наказателното поле, но Вермеер спаси.

Аякс обаче пак имаше положение, когато в 37-ата минута Сигторсон получи на границата на наказателното поле, бе съборен, но топката попадна на пътя на Дуарте, който стреля, но право във Валдес.

В края на полувремето първо Неймар стреля високо, а след това рейд на Меси завърши с остър удар на аржентинеца от 17-18 метра, но пак Вермеер бе подготвен и улови.

Второто полувреме започна с подаване на Алексис отдясно успоредно на голлинията, но Ван Рийн успя са протегне крак и да не допусне топката да стигне до Неймар, който едва ли щеше да пропусне.

Барса чакаше своя момент и той дойде в 55-ата минута. При контраатака Серхио Бускетс подаде вдясно към Меси, който овладя в наказателното поле, смени посоката и нагласил топката на левия си крак направи 2:0.

В 68-ата минута Неймар центрира и Жерард Пике изпревари вратаря Вермеер, за да вкара с глава. Останаха съмнения, че защитникът натисна с ръце съперник, за да си създаде предимство във въздуха, но голът бе зачетен.

В 75-ата минута Меси оформи хеттрика си. Аржентинецът овладя на границата на наказателното поле, забави се малко при изстрела, но все пак намери пролука през краката на защитник и прати топката в долния ляв ъгъл на Вермеер.

Минута по-късно Хавиер Масчерано посече съперник до аутлинията и направи дузпа, давайки възможност на гостите да се разпишат. Сигторсон стреля в долния десен ъгъл, но Валдес усети посоката и спаси.

До края Боян Къркич стреля опасно по диагонала, но стражът на Барса отново бе сигурен и изби над гредата, за да запази сухата мрежа на отбора.

Барселона – Аякс    4:0
1:0    Меси 22
2:0    Меси 55
3:0    Пике 68
4:0    Меси 75

Барселона: Валдес, Дани Алвес, Пике (80 Бартра), Масчерано, Адриано, Бускетс, Иниеста, Фабрегас (71 Шави), Меси, Алексис, Неймар (72 Педро)

Аякс: Вермеер, Ван Рийн, Мойсандер (72 Ван дер Хорн), Денсвил, Блинд (78 Схоне), Де Йонг (59 Серено), Поулсен, Дуарте, Сигторсон, Бойлесен, Боян Къркич