Президентът на испанската футболна лига Хавиер Тебас обяви, че Барселона и Еспаньол ще отпаднат от Примера Дивисион, ако Каталуния стане независима държава и излезе от Испания. 

Както е известно за 9 ноември е насрочен референдум, който трябва да определи дали областта ще се отдели от Испания. В Мадрид не признават допитването за официално, но въпреки това се очаква то да се състои. 

„Барселона и Еспаньол няма да играят в Примера, ако Каталуния стане независима. Причините са, че в спортния закон ясно е казано, че единствената не-испанска провинция, която има право да участва в различни испански състезания, е Андора. Този въпрос трябва да бъде поставен в Парламента и той да вземе решение” заяви Тебас. 

В същото време той не изключи възможността суперзвездата на каталунците Лео Меси да бъде почетен на „Сантяго Бернабеу”, ако счупи рекорда на Телмо Сара по голове в испанското първенство. Аржентинецът има 249 и е само на 2 попадения от постижението на бившия нападател на Атлетик Билбао, като преди дербито с Реал на 25 октомври, Барса ще играе с Ейбар и в този мач Меси може да стане №1. 

„Защо да не бъде почетен на „Бернабеу”? Той заслужава уважение за всичко, което е направил и ние не можем да си позволим да го загубим” изтъкна Тебас, макар и със сигурност да знае, че евентуална церемония в столицата няма как да се хареса на феновете на Реал.