Барса тресна с 3:1 Атлетик Билбао на "Ноу Камп" и грабна купата на краля. Така каталунците записаха дубъл, а след седмица могат да направят и требъл, ако ударят Ювентус във финала в Шампионската лига.

Два гола за Барса заби Лео Меси (20 и 74), като първото му попадение бе повече от феноменално. Неймар също се разписа за победителите (37). За Атлетик Билбао точен бе Иняки Уилямс (80).

"Каталунците" изцяло доминираха и контролираха срещата, не дадоха никакъв шанс на "баските" и в крайна сметка заслужено си грабнаха купата и записаха дубъл.

Атлетико заслужава само добри думи за достигането си до финал, но там просто имаше нещастието да срещне тази Барса на този уникален Лео Меси.


Срещата на "Ноу Камп" започна с шанс за Атлетик Билбао, но Ариц Адуриз не се възползва от грешка на Марк-Андре тер Стеген и изпусна да вкара още в началото.

Постепенно Барса взе инициативата и в 11-ата минута Неймар от воле опъна мрежата, но попадението му бе отменено поради засада. Каталунците продължиха да доминират и тотално да мачкат Атлетико, но с пропуски се отчетоха Луис Суарес и Андрес Иниеста.

Така се стигна до 20-ата минута, когато Лео Меси отново избухна и показа защо е №1 в света. Аржентинецът пое топката на дясното крило, направи за смях четирима играчи на Билбао, след което нахлу в наказателното поле и с отсечен удар опъна мрежата за 0:1.

Феноменален гол и Барса заслужено поведе в резултата. Малко по-късно каталунците стигнаха до нов шанс, но Жерар Пике пропусна да вкара. В 28-ата минута и Неймар не успя да намери мрежата.

В тези минути Барса правеше каквото си поиска на терена, а играчите на Билбао не знаеха къде се намират. След половин час игра Жорди Алба проби по лявото крило и пусна успореден пас към Луис Суарес, но той се размина с топката и пропусна да я чукне в мрежата на Атлетик.

В ответната атака Карлос Веласко се озова сам срещу Марк-Андре тер Стеген, но правилно бе вдигната засада.

Така се стигна до 37-ата минута, когато Барса разцъка страхотно, при което Ракитич намери Меси, той чукна технично към Луис Суарес, който пусна към Неймар и бразилецът на празна врата направи 0:2.

Фантастичен гол и невероятна комбинация на каталунците. В 41-ата минута Билбао стигна до най-чистото си положение, но удар на Иняки Уилямс облиза горната греда на Барса. До края на полувремето с пропуск се отчете Лео Меси.

Второто полувреме на "Ноу Камп" започна спокойно, като играта се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било голови опасности пред една от двете врати.

В 54-ата минута Андони Ираола се озова на чиста позиция, но се засуети и топката му бе отнета. Малко по-късно отново Андони Ираола имаше шанс за гол, но стреля в аут. Тези две положения страснаха каталунците и те повишиха оборотите.

След час игра Луис Суарес се освободи от защитата на Билбао и стреля остро, но топката мина до гредата. Последва и тупалка на Неймар, но в аут. Това бяха силните минути на Барса, но определено момчетата на Луис Енрике не играеха на пълни обороти и основно се забавляваха.

В 67-ата минута Луис Суарес се откъсна сам срещу Буисан, но правилно бе спрян със засада. Седем минути по-късно Дани Алвеш разцъка отдясно, след което проби по крилото, последва успореден пас към Меси и той без проблеми чукна топката в мрежата за 3:0.

В следващите минути играта леко се накъса, за да дойде 80-ата минута, когато Иняки Уилямс вкара страхотен гол с глава и намали на 1:3.

В 87-ата минута двата отбора се хванаха за гушите след едно триково отиграване и симулация на Неймар, но съдиите успяха да овладеят ситуацията. До края Барса контролираха мача, взеха победата, вдигнаха купата, записаха дубъл и се готвят за требъл.

Атлетик Билбао - Барселона 1:3

Голмайстори:

0:1 Лео Меси (20)
0:2 Неймар (37)
0:3 Лео Меси (74)
1:3 Иняки Уилямс (80)

Атлетик Билбао: Яго Ерерин Буисан, Унай Бустинза, Хавиер Ечейта, Аймерик Лапорте, Балензиага, Андони Ираола, Микел Сан Хосе, Бенат Ечебария, Микел Рико, Иняки Уилямс, Ариц Адуриз

Барселона: Марк-Андре тер Стеген, Дани Алвеш, Жерар Пике, Хавиер Масчерано, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Иван Ракитич, Андрес Иниеста (55 - Шави), Неймар, Луис Суарес, Лео Меси