Атлетик Билбао показа характер и победи Барселона с 2:1 в първи 1/8-финален двубой за Купата на Испания, игран на стадион "Сан Мамес".

Баските нанесоха двоен удар в рамките на три минути в средата на първото полувреме, когато Ариц Адурис откри резултата с глава, а след това подаде на Инаки Уилямс, разписал се с мощен изстрел.

В добавеното време на първата част реферът Борбалан удари рамо на Атлетик, подминавайки нарушение срещу Неймар в наказателното поле.

Още в началото на второто полувреме Лионел Меси намали резултата от пряк свободен удар и Барса се активизира, а десетина минути преди края домакините останаха с 9 души заради червени картони на Гарсия и Итураспе.

Барса натисна здраво, но не успя да изравни, като в добавеното време Меси нацели страничната греда. Реваншът е след една седмица на стадион "Ноу Камп".


Домакините стигнаха до първа добра ситуация още във втората минута, когато Микел Сан Хосе засече с глава центриране от корнер, но покрай левия страничен стълб.

Бяха изминали десетина минути, когато и носителят на трофея създаде опасна атака. Неймар опита остро подаване в наказателното поле, но топката беше изчистена. След това Лионел Меси стреля от движение с левачката, но покрай целта.

В средата на първото полувреме Меси центрира отдясно в наказателното поле, където Ечейта остана под топката и Жерард Пике нанесе неточен удар с глава. Бранителят падна на земята след сблъсък с вратаря Ираисос, но малко след това се изправи на крака.

В 25-ата минута Атлетик откри резултата след бърза контраатака. Ариц Адурис пусна вдясно за Раул Гарсия, който центрира меко към далечната греда и там Адурис вкара отблизо с глава.

Само три минути след това баските нанесоха втори удар! Грешка на Жорди Алба в защитата на гостите доведе до пас с пета на Адурис за Инаки Уилямс и тъмнокожият футболист разстреля Тер Стеген със свирепа тупалка.

Барса имаше нужда от четвърт час, за да се окопити и едва в края на първата част Неймар стреля в близкия ъгъл, но Ираисос спаси с една ръка. В добавеното време Неймар беше спънат от Ечейта в наказателното поле, но реферът Борбалан не само подмина ситуацията, но показа жълти картони за протести на Андрес Иниеста и Серхио Бускетс.

Седем минути след почивката Барса напълно заслужено намали резултата. Лионел Меси стреля от пряк свободен удар и Ираисос се намеси, но насочи топката към напречната греда. Кълбото тупна зад голлинията и съдийската бригада призна попадението.

В средата на второто полувреме шут на Меси беше блокиран, а след това Ираисос се намеси великолепно при фалцовия удар на Неймар по диагонала.

Четвърт час преди края на редовното време Раул Гарсия влезе грубо на Неймар и получи втори жълт картон, след който беше изгонен. Пет минути след това се стигна до голям пропуск на Меси, който реши да лъже в наказателното поле и Лапорт изчисти в последния момент. Последва шут на Гомеш, но в тялото на бранител.

Десетина минути преди края на редовното време Атлетик остана с 9 души заради напълно заслужен втори жълт картон на Итураспе за балтия срещу Неймар.

Численото предимство позволи на Барса да натисне здраво и играта до края се водеше изцяло пред пеналта на Атлетик, който се бранеше храбро. В добавеното време Пике спря на гърди и отклони за Меси, чийто удар с десния крак разтресе левия страничен стълб!

 

Атлетик Билбао - Барселона 2:1

1:0 Ариц Адурис - 25'
2:0 Инаки Уилямс - 28'
2:1 Лионел Меси - 52'

 

Червен картон (втори жълт): Раул Гарсия (Атлетик) - 74'
Червен картон (втори жълт): Хавиер Итураспе (Атлетик) - 81'


Атлетик Билбао: Ираисос, Лапорт, Ечейта, Боведа, Балензиага, Сан Хосе, Итураспе, Гарсия, Саборит (Муниаин - 68'), Уилямс (Елустондо - 83'), Адурис (Ерасо - 78')

Барселона: Тер Стеген, Юмтити (Алкасер - 88'), Пике, Алба, Роберто, Бускетс, Ракитич (Гомеш - 71'), Иниеста, Меси, Неймар, Луис Суарес