Вече две години и половина ръководството на Барселона търси неуспешно наследник на легендарния Шави, който напусна каталунския колос в края на сесозн 2014/15.

Още докато митичният испанец играеше на стадион "Ноу Камп", шефчетата решиха, че е дошло времето да бъде намерен негов достоен заместник и отвориха касата.

Търсенето продължава, плащат се милиони евро за трансферни суми и заплати, но халфовата линия на "блаугранас" страда. Особено при липсата на Андрес Иниеста, без когото играта на тима е прекалено постна.

30 милиона евро бяха дадени за Сеск Фабрегас, който така и не успя да се впише по най-добрия начин в отбора и напусна обиден в посока Челси още преди Шави да си тръгне.

Още 120 милиона евро бяха похарчени за нови полузащитници. Рафиня Алкантара беше върнат от Селта, където беше под наем. Бразилецът се отличава с голям хъс, но му липсва класата на брат му Тиаго Алкантара, който беше изпуснат и премина в Байерн през 2013 година.

Иван Ракитич струваше 21 милиона евро с бонусите, а Арда Туран - 41 милиона евро с бонусите. През този сезон хърватинът е в отчайваща форма и няма нищо общо с играча от предишните два сезона.

Турчинът Арда пък е третият най-добър реализатор на отбора през кампанията след Меси и Луис Суарес. Той се справя отлично като крило при проблеми в предни позиции, но не върши добре работата, за която е взет - в средата на терена. Припомняме, че именно негова грешка доведе до късния изравнителен гол на Серхио Рамос в Ел Класико през декември.

3.2 милиона евро струваше връщането на Денис Суарес на "Ноу Камп", а покупката на Андре Гомеш се оказа луксозна - 35 милиона евро, плюс още 20 под формата на бонуси.

Нито един от тези футболисти не оправда очакванията. Денис имаше проблясъци, но по-скоро би бил чудесен избор за отбор от ранга на Виляреал, където беше през миналия сезон.

Интересното е, че Гомеш е бил взет по личното настояване на Треньора Луис Енрике. До момента обаче португалецът е най-голямото разочарование и освиркванията на целия стадион към него в мача срещу Леганес не бяха случайни.

Точно Гомеш беше един от големите виновници и за резила в Париж, когато още при резултат 1:0 изпусна невероятно положение сам срещу вратаря и в крайна сметка ПСЖ разгроми каталунците с 4:0.