Испанският шампион Барселона е забравил как да задържа топката през този сезон, показва статистиката.

Уникалният стил на "блаугранас" с контрол над кълбото достигна апогея си под ръководството на Пеп Гуардиола (2008-2012).

В неговия първи сезон Барса притежаваше топката средно в 65.7% от игровото време, за да достигне 68.9 през втория. Пикът беше постигнат в третата кампания под негово ръководство - 72.7%, а в четвъртата бяха маркирани 70.3%.

Линията на Гуардиола беше следвана и от неговия наследник на треньорския пост - покойния Тито Виланова. Тимът контролираше играта с 69.7%.

При Тата Мартино и Луис Енрике нещата започнаха да се променят. Аржентинецът остана начело на отбора един сезон, в който каталунците имаха 68.4% притежание на топката.

Във всеки един от сезоните на Луис Енрике пък играта ставаше по-директна, но и отборът започна да допуска повече грешки в разиграванията.

Така от 68% в първата кампания на Лучо на стадион "Ноу Камп", се стигна до 67.6% през изминалата и скромните 64.5% през настоящата. Това е и най-ниският процент притежание на топката за Барса в последното десетилетие.