Барселона съсипа Селта с 5:0 в среща от 26-ия кръг на испанската Ла Лига, състояла се на стадион "Ноу Камп". Така "блаугранас" си върнаха за загубата от този противник през есента.

Кандидатът за Златната обувка Лионел Меси беше над всички с два гола и две асистенции. Той откри резултата със солова акция в средата на първото полувреме, а малко преди паузата асистира за вълшебното прехвърлящо попадение на Неймар.

Каталунците получиха съдийско рамо през второто полувреме, когато беше зачетен гол от засада на Иван Ракитич. Малко след това Самюел Юмтити вкара първия си гол за Барса в Ла Лига след пас на Меси, а после Лео добави още един гол.

По този начин Барселона събра 60 точки на върха и води с една на Реал Мадрид, който има мач по-малко. Галисийци са десети с 35 пункта.


Момчетата на Луис Енрике напълно очаквано взеха инициативата още от самото начало и играта се водеше в половината на гостуващия отбор, но липсваха интересни хрумвания. Неймар копна хитро за Лионел Меси, но кълбото дойде бързо за аржентинеца. После Лео игра на двойно с кариоката и шутира по земя, но Алварес внимаваше.

Преди да измине четвърт час игра Неймар получи отдясно, навлезе в наказателното поле и отправи диагонален удар, но доста покрай левия страничен стълб. 

В 19-ата минута се случи нещо рядко срещано - Барса нацели една и съща греда в рамките на 3 секунди! Първо Луис Суарес беше изведен зад защитата и преодоля вратаря, но топката се отби в десния страничен стълб. Лео Меси опита добавка от неудобна позиция по диагонала, но топката се отби в гредата и излезе в корнер след рикошет в тялото на Алварес.

Малко след това гостите получиха отлична възможност да открият резултата, но Ронкалия не уцели вратата след грубата грешка на Самюел Юмтити в наказателното поле. Барса се втурна напред и Неймар беше спънат от закъснелия Майо, но реферът Хесус Хил си глътна свирката и подмина ситуацията.

Веднага след това обаче Барса откри резултата напълно заслужено. Меси взе топката около центъра, завъртя се и финтира двама футболисти на противника, за да завърши по прекрасен начин в долния ляв ъгъл.

Рафиня Алкантара беше изведен зад гърба на защитата отдясно, финтира бранител и вместо да отправи точен удар, или да подаде, той шутира много слабо в ръцете на вратаря.

Пет минути преди почивката Неймар показа, че футболът може да бъде истинска наслада. Той получи извеждащо подаване от Меси и прехвърли стража на Селта по изкусен начин, за да удвои аванса на своите.

Малко след подновяването на играта Сержи Роберто излезе сам срещу вратаря след страхотен спринт, но Алварес скъси ъгъла и успя да го блокира. 

Бяха изминали малко повече от десетина минути от втората част, когато Барса сложи точка на спора, макар и с попадение от положение на немаркирана засада. Меси намери Рафиня, който асистира за Иван Ракитич, но никой от съдиите не забеляза, че хърватинът е зад гърба на защитата при подаването към него.

Още при една от следващите си акции Барса вкара още едно попадение. Лео Меси центрира отляво и включилия се напред Самюел Юмтити засече успешно, за да вкара първия си гол за клуба в първенството.

При една от редките акции на гостите Даниел Вас получи добра възможност, оставайки срещу Тер Стеген, но изобщо не уцели вратата.

Постепенно Барселона рязко намали оборотите и очевидно пазеше сили за предстоящия съдбоносен реванш с ПСЖ в Шампионската лига. Луис Суарес би покрай вратата, а след това Денис Суарес стреля с глава в ръцете на вратаря.

В последната минута Яго Аспас би покрай вратата на домакините, но в случая той беше изтласкан извън добра позиция за стрелба от направилия много добър мач Самюел Юмтити, вдигнал рязко нивото си след грешката в наказателното поле в началото на срещата.

Барселона - Селта 5:0

1:0 Лионел Меси - 24'
2:0 Неймар - 40'
3:0 Иван Ракитич - 57'
4:0 Самюел Юмтити - 61'
5:0 Лионел Меси - 64'


Барселона: Тер Стеген, Пике, Юмтити, Роберто (Иниеста - 67'), Алба, Бускетс (Масчерано - 61'), Ракитич, Рафиня, Меси, Неймар (Денис Суарес - 70'), Луис Суарес

Селта: Алварес, Кабрал, Гомес, Майо, Джони, Ронкалия, Радоя, Вас (Алфонсо - 70'), Аспас, Бонгонда (Систо - 51'), Гуидети (Хосабед - 62')