Барселона победи Валенсия трудно с 4:2 в мач от 28-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Двата отбора изиграха вълнуващо първо полувреме, в което Елаким Мангала се превърна от герой в грешник. Той откри резултата с глава, но после допусна две груби грешки в защита.

Първо Луис Суарес изравни, а след това беше дръпнат за фланелката от френския защитник, който беше изгонен. Лео Меси изравни от бялата точка, но секунди преди почивката Мунир изравни срещу отбора, чиято собственост е.

Седем минути след подновяването на играта Меси върна аванса на своите, вкарвайки с десния крак. Малко преди края на редовното време Андре Гомеш сложи точка на спора, наказвайки бившия си отбор.

Така вторият Барселона събра 63 точки и има с две по-малко от лидера Реал Мадрид, който е с мач по-малко. Валенсия е 14-и с 30 пункта.


Двата отбора се захапаха още от самото начало. Луис Суарес опита прострелно центриране, но бранител изчисти. След това уругваецът отправи хитър удар отблизо, но Диего Алвеш успя да го блокира. Между двете ситуации гостите имаха претенции за игра с ръка на Иван Ракитич в наказателното поле на Барселона, но реферът даде знак играта да продължи.

Хавиер Масчерано пък обра аплодисментите в двете наказателни плета в рамките на няколко минути. Аржентинецът първо изчисти в последния момент с майсторски шпагат, а после обстрелва вратата на противника с ефектен изстрел от въздуха извън наказателното поле, за да види как кълбото профучава покрай лявата греда.

Преди да измине четвърт час игра Луис Суарес финтира бранител и имаше възможност да стреля, но подаде вдясно на Лео Меси. Аржентинецът пробва технично изпълнение, но топката беше изчистена малко пред голлинията от Гая. Минута по-късно Меси слаломира между трима съперници и шутира по диагонала, но леко над целта.

Валенсия можеше да открие след неразбирателство в отбраната на "блаугранас", когато Солер беше оставен да обстрелва Марк-Андре тер Стеген от удобна позиция, но германецът се справи блестящо и спаси. На отсрещната врата Неймар падна за дузпа след контакт с Гарай, но не последва сигнал.

Мунир се измъкна на ръба на засадата и излезе сам срещу Тер Стеген, но вратарят излезе и се стигна до корнер. При изпълнението му обаче Елаким Мангала засече с глава и откри резултата.

Десетина минути преди почивката успокои страстите с много класно изпълнение. Той беше изведен от Неймар чрез странично хвърляне, излезе сам срещу Алвеш и завърши с фалцов удар по земя в долния десен ъгъл.

Лео Меси стреля над целта от пряк свободен удар, но малко след това беше точен от бялата точка, реализирайки отсъдената за нарушение срещу Луис Суарес дузпа. За фаула си срещу уругваеца пък Елаким Мангала получи директен червен картон.

Барса реши да доиграе първата част лежерно и получи своето наказание в добавеното време. Бързата контраатака на гостите изведе Мунир на стрелкова позиция и футболистът на Барса, който е под наем във Валенсия, вкара в долния десен ъгъл. След попадението си острието не се зарадва.

Барса натисна след почивката, но Неймар направи пропуска на мача след чудесно извеждащо подаване на Лионел Меси. Бразилецът остана сам срещу Алвеш, но стреля в тялото му.

В същата минута Лионел Меси взе нещата в свои ръце и поправи грешката на съотборника си. Петкратният носител на Златната топка вкара с десния крак отдясно по диагонала, намирайки близкия ъгъл! 

Преди изтичането на час игра Мунир се разходи между защитата на домакините, но загуби баланс от финтовете и Пике се справи. На отсрещната врата в средата на втората част Рафиня отправи силен удар, но в ръцете на Алвеш.

Луис Суарес стреля горе, а малко по-късно не уцели вратата и при опита си за добавка след спасения изстрел на Лео Меси. Четвърт час преди края на редовното време Неймар уцели сглобката при изпълнение на пряк свободен удар.

В 89-ата минута влезлият като резерва Андре Гомеш сложи точка на спора, засичайки ефектно от движение подаване на Неймар отляво.


Барселона - Валенсия 4:2

0:1 Елаким Мангала - 29'
1:1 Луис Суарес - 35'
2:1 Лионел Меси - 45', дузпа
2:2 Мунир - 45' +1 
3:2 Лионел Меси - 52'
4:2 Андре Гомеш - 89'


Червен картон: Мангала (Валенсия) - 44'


Барселона: Тер Стеген, Масчерано, Юмтити, Пике, Бускетс, Ракитич (Роберто - 65'), Иниеста, Рафиня (Гомеш - 74'), Меси, Неймар, Луис Суарес 

Валенсия: Алвеш, Монтоя, Мангала, Гарай, Гая, Солер, Перес, Парехо, Жоао (Бакали - 85'), Ореяна (Абденур - 46'), Мунир (Дзадза - 73')