Барселона победи по драматичен начин Ейбар с 4:2 в мач, който в последствие се оказа без значение. Победата бе с цената на второто място в Ла Лига, след като Реал Мадрид взе очаквано успеха като гост на Малага и детронира каталунците като шампиони на Испания. 

Луис Енрике бе изпратен подобаващо от феновете на “Ноу Камп”, които изпънаха банер с надпис “Завинаги един от нас” преди началото на двубоя. Самият мач пък бе на път да се превърне в истинско харакири за Барселона, след като Ейбар поведе с 2:0 след голове на японеца Такаши Инуй. Все пак каталунците стигнаха до пълен обрат след голове на Луис Суарес и Лионел Меси (2) и автогол на Давид Хунса. Меси пък пропусна дузпа при 1:2. 

С този успех Барса завърши на второ място в класирането с актив от 90 точки, с 3 по-малко от Реал Мадрид. 

Дали заради новините от Малага и ранният гол на Кристиано Роналдо, но играчите на Барселона проспаха първото полувреме. Още в 7-та минута Такаши Инуй дебнеше на задна града след центриране на Андер Родригес и с хубав удар под гредата направи 1:0 за Ейбар. Така Инуй стана първият японец, който вкара гол на Барселона в Ла Лига. 

Каталунците опитаха обрат, но срещнаха трудности с високата преса на гостите. В 14-та минута пък гол на Луис Суарес беше отменен заради засада, след като преди това Жорди Алба бе зад последния защитник на гостите по време на подаването. До края на полувремето хората на Луис Енрике опитаха да изравнят, но така и не намериха головото си докосване.

Още в началото на втората част Барса увеличи оборотите, но Меси Иниеста и Неймар направиха непростими пропуски. Така се стигна до 61-та минута, когато Инуй смълча трибуните за втори път. Асистенцията беше на Енрих отдясно, а японецът намери топката от ждроб и я прати в скобата.

Само две минути по-късно Барса изравни, след като Меси изведе Неймар на стрелкова позиция, а бразилецът нацели гредата. Давид Хунса обаче действа като защитник пред голлинията и чукна топката в собствената си врата. В 69-та минута Жорди Алба си изпроси дузпа и реферът се подведе. Лео Меси обаче стреля много мощно, а Йоел Родригес с невероятна намеса изби топката. 

Все пак каталунците не се спряха и в 73-та минута Луис Суарес изравни. Неймар центрира от ъглов удар, Пако Алкасер отклони топката от първа греда, а Суарес на далечната се пребори със защитник и вкара за 2:2. 

Всичко приключи две минути по-късно. Неймар беше покосен в наказателното поле на Ейбар от Андер Родригес, който не само направи дузпа, но и получи втори жълт картон. Меси изпълни по същия начин дузпата и Йоел Родригес докосна отново топката, но този път тя влезе в мрежата му - 3:2 за Барселона. Малко след това нов гол на Меси беше отменен заради засада. 

Все пак в 92-та минута Лео напомни за гения си и след невероятен пробив вкара за 4:2. Аржентинецът навърза четирима защитници на противника и с лекота вкара зад Родригес. 

Барселона - Ейбар 4:2 

0:1 Такаши Инуй 7'

0:2 Такаши Инуй 61'

1:2 Давид Хунса 63-автогол

2:2 Луис Суарес 73'

3:2 Лионел Меси 75’-д

4:2 Лионел Меси 90+2’

Барселона: Тер Стеген, Роберто (46 - Гомеш), Марлон, Юмтити, Алба, Ракитич (71 - Алкасер), Бускетс, Иниеста, Меси, Неймар, Суарес 

Ейбар: Родригес, Андер, Арбия, Лехеуне, Хунка, Пеня (68 - Леон), Ескаланте (83 - Ривера), Гарсия, Инуй, Енрих (77 - Галвес), Кике

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6n80cy_2OHU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>