Ръководството на Барселона получи добра новина от контузията на най-скъпата си покупка в историята – Осман Дембеле.

Френският национал разкъса сухожилие на двуглав бедрен мускул по време на победата с 2:1 над Хетафе и още преди да е изтекъл половин час игра, напусна принудително терена за сметка на Жерард Деулофеу.

20-годишният футболист ще се възстановява между 3 и 4 месеца и се очаква да се завърне в игра през януари. Безспорно това е голям удар за Ернесто Валверде, но от финансова гледна точка, шефовете на каталунците имат повод за малка радост. В договора между Барса и Борусия Дортмунд има клауза, която гласи, че при 50 изиграни мача, рурците ще получат бонус от 10 милиона евро, пише AS. Дембеле вече записа три срещи, но се очаква да пропусне следващите 18, сред които противници са Реал Мадрид, Ювентус, Атлетико Мадрид, Севиля и др.

Простите сметки показват, че от първия месец на новата година до края на сезона Барса ще изиграе още 21 мача в Ла Лига, 7 в Шампионска лига при достигане на финал и 9 за Купата на Краля, при условие, че и тук се стигне до участие в решаващия сблъсък за трофея. Дори и Дембеле участва във всички 37 двубоя (което е малко вероятно), плюс вече трите изиграни, той отново няма да мине границата от 50. Сумата обаче така или иначе ще бъде платена, но това ще стане през следващия сезон.

Според сделката между клубовете, Барса ще плати твърди 105 млн. евро на Дортмунд, още 42 млн. са заложени като клаузи. Едната от тях също е 10 млн. евро и ще се активира, ако отборът се класира за групите на Шампионската лига в следващите пет сезона. Нещо, което е очаквано да стане факт.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fas%2Fposts%2F10155370706863001&width=500" width="500" height="520" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>