Баскетболистите на Реал Мадрид пропуснаха отличен шанс да победят големия съперник Барселона.

В полуфинал за суперкупата на Испания столичани паднаха със 70:74, въпреки че имаха добър аванс в края на третата и началото на последната чатст.

Каталунците започнаха силно и още след първата четвърт дръпнаха с 21:13. Те продължиха да контролират мача и в първите минути на втората част, като разликата скочи до 33:21.

Белите обаче се разиграха и след няколко точни стрелби и серия от 7 поредни точки се приближиха до 28:35. Хуан Карлос Наваро наниза 2 фаула, но столичани не се отказаха.

7 секунди преди паузата националът Серхио Юл наниза тройка за 33:35, а и бе фаулиран. Той изпусна наказателния удар, но успя да се пребори за топката и след това опита отново от далечна дистанция, като трудният му изстрел от крилото за малко не попадна в целта.

Силният завършек на първото полувреме вдъхнови белите, които след почивката успяха да поведат на няколко пъти. При 39:37 за тях Джъдсън Уолъс наниза тройки и върна аванса на Барса.

Литовецът Мартинас Поциус обаче, също показа точен мерник от дистанция, а след това Реал успя да дръпне с 50:44 и дори имаше няколко възможности да увеличи аванса си, които обаче пропусна.

Тройка на Еразъм Лорбек приближи Барса до 50:54, но Новица Величкович отговори с хубав пробив и преди последните 10 минути Реал водеше с 58:52.

4 поредни точки на Хуан Карлос Наваро обаче, стопиха разликата само до 2. Героят от Евробаскет 2011 се разигра, след като в първите 3 четвърти реализира само един кош.

Реал обаче, успя са остане напред. При 65:60 за белите нито един от двата отбора не успя да вкара точка повече от 2 минути. Марселиньо Уертас сложи края на серията с точен наказателен удар, а след  това и Наваро вкара за 63:65.

Лорбек не сгреши от линията и изравни, а след поредния пропуск на столичани Уертас даде аванс на Барса от 67:65 по-малко от 2 минути преди края.

Нова грешка на Реал прати Уертас на линията, но той вкара само веднъж. След това обаче, Фелипе Рейес изпусна топката при борба под коша и така даде нов шанс на каталунците.

Ндонг пропусна, но Чък Ейдсън взе борбата в нападение и след като бе фаулиран, наниза два фаула за 70:65 39 секунди преди края. Карлос Суарес пропусна от тройката, но след това Наваро не успя и при двата си опита от линията. Серхио Юл наниза 2 точки за Реал, които бяха първи за тима след 5 минути, но Наваро след това не сгреши и направи 72:67. Последва грешка на Рейес и така Барса спечели.

Марселиньо Уертас и Еразъм Лорбек завършиха с по 13 точки за победителите, а Наваро все пак се отчете с 12, 10 от които в последната част. За Реал Поциус и Джейс Каръл се отчетоха с по 14.

Във финала барса ще играе с Каха Лаборал, който в другия полуфинал победи Билбао Баскет с 93:88.