Спортният адвокат Георги Градев е участвал в подписването на договора на новия треньор на ЦСКА Томислав Стипич.

Това разкри мениджърът на треньора Павол Холешчак с публикация в социалните мрежи. Той благодари на Градев, Стоян Орманджиев и Михаил Александров за професионалното отношение.

Г-н Градев, стана ясно, че сте участвали в подписването на договора на Томислав Стипич с ЦСКА. Как премина този процес?

– Да, представителят на Стипич ни похвали в социалните мрежи, че сме свършили много добра работа, но имаме договори за конфиденциалност и не е моя работа да коментирам в медиите как точно са протекли нещата. Важното е, че се развиха благополучно и ЦСКА си назначи треньор.

Смятате ли, че Стипич ще се справи начело на ЦСКА?

– Честно казано, нямам големи наблюдения върху него, не го познавам особено и не мога да дам прогноза. А и знаете, че моята работа не е по спортно-техническата част. Моите задачи са чисто юридически. Договорът е направен така както двете страни пожелаха така, че всички трябва да са доволни.

Имате ли наблюдения върху интегрирането на Михаил Александров в ЦСКА. С него бяхте известно време заедно в екипа на Димитър Бербатов…

– Не, с него не се засякохме сега. Последно се чувахме преди няколко седмици, но не сме коментирали този въпрос. Със сигурност мога да кажа, че и Стоян Орманджиев, и Фичо са много интелигентни и заредени с енергия за работа млади хора. Мишо Александров също. Видях, че моят агент му е благодарил за свършеното по договора с треньора, значи той е имал участие там. Трябва им още малко опит. Това може би засега е проблем, но съм уверен, че той ще дойде с работата. Като цяло е хубаво, че се сменят лицата в българския футбол, че идват нови хора. Които говорят интелигентно, конкретно, а не само глупости като други хора. Критични са към себе си. За мен също е много по-лесно да работя с такива хора, защото се разбираме с по три думи. Променя се конюнктурата, дано оттам дойде и промяна за целия ни футбол. Затова винаги съм се борел с Борислав Михайлов. Защото той убиваше цялата среда, създавайки себеподобни като Борислав Попов и Неделчо Михайлов. Затова и очаквам какви промени ще направи Георги Иванов. Попов и Михайлов непременно трябва да излетят от Бояна!

Може ли да се очаква, че след смяната на властта в ЦСКА по-често ще си сътрудничите с клуба?

– Аз винаги съм помагал на ЦСКА. Преди две години им помогнах да вземат лиценз, когато имаха драми с португалците, които ги съдеха във ФИФА. В последните месеци имаше и други случаи, в които съм им разрешил дадени спорове с други страни. Винаги съм работил с ЦСКА, с изключение на периода при Томов. Аз в момента работя с всички клубове. Единственият клуб, с който не работа, което е странно, е Левски. Въпреки че всички знаят, че съм левскар. Но може би това е на лична основа заради случая с Хубчев. От друга страна, Боримиров ми честити Гергьовден. Но може би нямат казуси. Това би било чудесно за тях. С всички останали клубове си работим и нямаме никакви проблеми.

От гледната точка на юрист какво очаквате да е наказанието на ЦСКА за грозните сцени в баража за Европа?

– Това зависи от доказателствата. Тъй като има различни хипотези в Дисциплинарния правилник. Едно е, ако има ударено служебно лице, друго е, ако е дисциплинарно лице. С какво е ударено, каква е степента на нараняване, потърсена ли е медицинска помощ. Има твърде много „ако“-та. Така че в момента да се даде точно становище би било спекулация. А и щом Кучев каза, че не са събрани достатъчно доказателства, това показва, че и в БФС нямат точна яснота какво да правят. Това не е казус, който да има еднозначен отговор и винаги еднакви обстоятелства. Трябва да се гледа едно по едно всяко доказателство. Аз съм имал случай с Локо Пловдив, при който на първа инстанция ги бяха наказали за два мача, защото имало ударено служебно лице – полицай. И когато поискахме преписката, за да обжалваме, се оказа, че няма нито едно доказателство, което да доказва, че има ударен полицай. Или дори и да има, кой го е ударил, къде се е случило това. И в крайна сметка Апелативната комисия отмени наказанието. Затова и всичко зависи от доказателствата.

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"