Баскетболистите на Гърция завързаха сериозно интригата в група F на европейското първенство, след като победиха Испания със 79:75.

Триумфът бе от изключително значение за елините, които влязоха във втората фаза на турнира с баланс 0-2, но сега спечелиха и запазиха шансове да се класират за елиминациите. Испанците също са 1-2 и положението им не е много розово.

Европейските шампиони започнаха по-добре и отвориха разлика от няколко точки още в първите минути. Иберийците показаха много точна стрелба от игра, като успяха в 9 от 12 опита от полето и се оттеглиха с преднина от 26:16.

За сравнение гърците вкараха само 3 от своите 12 изстрела и при това положение се оказаха в ролята на догонващи  доста рано в мача. 

Във втората четвърт обаче ситуацията се промени. Елините вкараха 3 тройки, докато иберийците започнаха да изпитват трудности в нападение и в средата на периода разликата бе намалена до 30:29.

С тройка на Василис Спанулис гърците дръпнаха с 37:34 2 минути преди почивката. С нови 3 точки, този път на Каймакоглу разликата бе вдигната до 6, но след 20 минути испанците все пак намалиха изоставането си до 38:41.

В третата част обаче гърците не вкараха точки за почти 5 минути. Това даде преднина на Ла Фурия, а след силна игра на Марк Гасол в края на периода и 9 поредни точки отбелязани от него, испанците водеха с 57:52 преди последните 10 минути.

В тях обаче балканският тим  отново демонстрира невероятния си характер. Бавно и постепенно гърците наваксаха изоставането си и в средата на периода излязоха напред.

Янис Бурусис отбеляза важни точки, а се разигра и Василис Спанулис. Ключовия момент бе малко повече от минута преди края. Тогава при 72:68 Рики Рубио изпусна от чиста позиция сам под коша и секунди след това Майкъл Брамос наниза тройка от крилото, за да увеличи преднината на 7 точки. До края от наказателната линия елините удържаха триумфа.

Василис Спанулис вкара 20 точки за победителите, Костас Каймакоглу добави 11, а Принтезис и Бурусис добавиха по 10. За Испания Руди Фернандес и Марко Гасол реализираха по 20.

В другия мач от деня Хърватия не остави шансове на Финландия и победи с 88:63, за да подобри баланса си до 2-1 победи.