След 29 години като част от Детройт Пистънс, Джо Дюмарс напусна Буталата. Бившият гард на отбора вече не е президент по баскетболните операции на тима. Той ще остане съветник, но американските медии коментират, че е дошъл краят на една епоха.

Причаната за раздялата е разочароващия сезон на отбора, който мач преди края на кампанията е с баланс 29-52 и за 5-а поредна година няма да играе в плейофите.

Очакванията бяха много по-високи предвид привличането на Джош Смит и Брандън Дженинг, които заедно с Андре Дръмънд и Грег Монро трябваше да върнат Детройт в елиминациите, особено в по-слабата Източна конференция. Това обаче не стана.

„Време е да обърнем тази страница и да започнем да пишем нова. През тези 29 години работех с прекрасни хора и се гордея от постигнатото. Собствениците са отдадени на стремежа да развият тима и съм сигурен, че ще успеят“ заяви Дюмарс.

Избран от Драфта през 1985-а година, той изкарва цялата си 14-годишна кариера като играч с екипа на Пистънс и печели титлите през 1989 и 1990 година, заедно с Айзея Томас и Бил Леймбиър. През 2000 година зае настоящата си позиция и през 2004-а се наслади на още една титла, този път като ръководител.