Постигналият требъл през миналия сезон Байерн Мюнхен победи ЦСКА Москва без проблеми с 3:0 в двубой от група "D" на Шампионската лига, който се игра на стадион "Алианц Арена" пред 68 000 привърженици.

Футболист №1 на България за отминалата година Георги Миланов бе в групата на гостуващия тим за двубоя и влезе на терена в 77-та минута, когато мачът вече бе решен.

Европейският клубен първенец започна сблъсъка зашеметяващо, с бързо попадение от фаул на Давид Алаба. Малко преди почивката Марио Манджукич вкара втори гол за своите, с глава. Хърватинът бе в положение на тънка засада, но реферът зачете попадението.

В средата на второто полувреме мюнхенци направиха преднината си класическа, благодарение на чудесната асистенция на Алаба и мощния снаряд на Робен. По този начин за първи път от пет години насам европейският шампион започва защитата на титлата си с победа.



Момчетата на Пеп Гуардиола натиснаха още от самото на срещата и стигнаха до пряк свободен удар на около 25 метра от наказателното поле на противника. Давид Алаба пое отговорността и майсторски прехвърли стената с левия крак. Акинфеев закачи топката с върха на пръстите си, но въпреки това тя влетя в долния му ляв ъгъл.

Последваха два пропуска на Марио Манджукич - хърватинът получи топката сам срещу вратаря на гостите, но стреля в тялото му. По-късно таранът би неточно с глава след центриране отляво на Алаба.

Една от редките атаки на ЦСКА бе пробив отляво на Муса, който не бе атакуван от Рафиня и Боатенг и дори си позволи удар по земята, който бе лишен от необходимата точност.

Силно включване в средата на първото полувреме отдясно направи бекът Рафиня, който дори шутира към вратата на руснаците, но намери мрежата от външната й страна. Последваха значително по-спокойни минути, в които пред двете врати не се случваше нищо интересно.

Точен, но доста слаб удар от трийсетина метра на Витиньо попадна необезпокоявано в ръцете на Мануел Нойер. В 37-та минута Манджукич бе близо до това да удвои аванса на своите. Той насочи топката с глава към обратния ъгъл на Акинфеев, но за щастие на руския вратар кълбото се отби в страничната греда и попадна в ръцете му.

Баварците имаха няколко претенции към главния арбитър Джанлука Роки за избутване на Рибери в наказателно поле и игра с ръка на руски бранител в пеналта след шут на Робен. Не последва съдийски сигнал, но пък Роки удари леко рамо на мюнхенци към края на първата част.

В 42-та минута Ариен Робен изпълня пряк свободен удар отдясно и цели трима футболисти на баварците се оказаха в положение на тънка засада. Марио Манджукич засече с глава и този път бе безпогрешен.

Второто полувреме започна така, както и първото - с натиск на домакините. Свирепа тупалка от воле на Робен с левачката изправи публиката на крака, но Акинфеев все пак успя да парира в корнер. Малко по-късно далечен удар на Робен не затрудни вратаря.

Байерн държеше инициативата в следващите минути, но играта бе лишена от необходимата острота. Московчани така и не се опитваха да стигнат до поне почетно попадение, а германският първенец не си даваше много зор в търсене на окончателната развръзка. На моменти темпото на игра бе близо до тренировъчното, като дори зрителите по трибуните замлъкнаха.

Точно когато имаше опасност някои от зрителите да заспят, Байерн удари трети шамар на ЦСКА. Давид Алаба показа страхотен поглед върху играта, копвайки прекрасно към дебнещият Ариен Робен, който бе изпуснат от защитата. Холандецът си спря красиво на гърди и буквално препарира Акинфеев с левия крак в 68-та минута.

Десетина минути преди края на редовното време гладният за игрови минути Джердан Шакири опита далечен удар по земя, който бе твърде слаб. Веднага след това българинът Георги Миланов обстрелва Мануел Нойер извън пеналта с левия крак, но Жоро би над вратата.

Последва попадение на Писаро, което правилно бе отменено поради засада. След това пропуски направиха Джердан Шакири и Франк Рибери, като швейцарецът бе близо до попадението, но топката профуча покрай лявата греда. В 89-тата минута Акинфеев извади тупалка на Швайнщайгер извън наказателното поле. В добавеното време Нойер отрази силен и точен шут на Тошич от дистанция.


Байерн Мюнхен - ЦСКА Москва  3:0

1:0  Давид Алаба - 3'

2:0  Марио Манджукич - 42'

3:0  Ариен Робен - 68'

Байерн Мюнхен:  Нойер, Данте, Боатенг, Рафиня, Алаба, Лам, Кроос (Швайнщайгер - 71'), Рибери, Робен (Шакири - 79'), Мюлер, Манджукич (Писаро - 75')

ЦСКА Москва: Акинфеев, Игнашевич, В. Березуцки, Шенников, Набабкин, Вернблум, Цубер (Георги МИЛАНОВ - 77'), Кауна, Хонда, Витиньо (Тошич - 46'), Муса (Базелюк - 74')