Полузащитникът на германския първенец Байерн Мюнхен Тиаго Алкантара даде интервю пред най-тиражния европейски вестник "Билд", в което говори за тежките 371 дни, в които беше извън терените заради трите разкъсвания на коленни връзки на десния крак. Халфът признава, че се е разплакал, когато за първи път е изгледал краткия документален филм за своето възстановяване. Видеото, в което се изказват най-близките хора на испанския национал, може да видите под интервюто.

Вие преподписахте преждевременно своя договор до лятото на 2019 година. Защо?
- Много съм доволен в Байерн. За мен това бяха две трудни години, но клубът винаги е бил до мен. И не можеш да се отблагодариш за това само с думи, трябва да изразиш своята признателност на терена, чрез играта си. Освен това цялото ми семейство се чувства добре в Мюнхен. След като преподписах, цялото ми тяло се почувства добре, това е страхотно. Искам да постигна още много неща тук.

Вашият агент е Пере Гуардиола. Говорихте ли преди преподписването на договора с неговия брат и Ваш треньор Пеп? Колко важно би било Пеп Гуардиола също да удължи договора си?
- Това е нещо лично. Дали Пеп ще преподпише е негово лично решение и аз не искам да му давам съвети.

Много фенове се надяват, че той ще последва примера Ви и ще остане дълго в Байерн.
- Да, феновете се надяват да стане така, но аз не мога да го убедя.

Вашето второ важно решение: през лятото се оженихте за приятелката си Джулиа Вигас. Как беше сватбата? Мислите ли за деца?
- Това беше един страхотен момент. Едно голямо решение за момента и за бъдещето. Разбира се, че мислим за деца, както е при всяко едно семейство.

Да поговорим за контузията. Как е коляното Ви?
- Коляното ме е много добре, чувствам сигурност в него. Но до края на живота си трябва да внимавам с него. Например трябва да започна една специална загрявка преди тренировката или мачовете, по-рано от своите съотборници. Но това е нещо нормално за мен.

Отново ли сте готов на 100%
- Абсолютно!

Три разкъсвания на коленни връзки... Помогна ли Ви документалният филм "Тиаго 371" да забравите негативните преживявания?
- Не да забравя, в края на краищата това беше добър натрупан опит и аз ще извлека позитивните неща от него. Това винаги ще бъде част от мен, от тялото ми. Става дума за това да дадем сили на други хора, които имат такива дълги контузии. Никога не се предавайте! Работете по 24 часа в денонощието. Когато отиваш да спиш, мислиш за травмата си. Когато се събудиш, мислиш за контузията си. Човек се нуждае от помощ и подкрепа в такава ситуация, за да не се предаде. И това видео трябва да има такъв ефект.

Самият Вие извличате ли мотивация за себе си от видеото?
- Разбира се. Но когато го изгледах за първи път, се разплаках. Гледах го с баща ми, жена ми и приятели. Беше много емоционално. Имам до себе си толкова страхотни хора.

Вашата майка плаче в документалния филм за контузията ви.
- Моите родители го приеха много тежко. Те се притесняваха също толкова, колкото и аз.

В едно друго видео в интернет Вие се борите с брат си Рафиня, когато сте били малки деца.
- Моят баща Мазиньо тогава играеше в Селта и след мачовете с брат ми винаги тичахме по терена. Аз печелех единоборствата, защото съм по-големият брат (смее се). Днес двамата с Рафиня пак се съревноваваме - на терена, в басейна, навсякъде. Прекрасно!

Трябваше да гледате Вашият брат във финала на Шампионската лига в Берлин. Беше ли това труден момент за Вас?
- Не, не. Бях много щастлив и се радвах за него, защото това беше първият наистина голям трофей за брат ми с Барселона. 

Как оценявате шансовете си да участвате с Байерн във финала на ШЛ в Милано следващата година?
- Имаме страхотен отбор. Байерн е клуб, който винаги се цели във финалите и първите места. Но за целта трябва да покажем най-добрата си игра и да продължим да функционираме чудесно като отбор.

Стана ли Байерн по-силен в сравнение с миналия сезон, след като привлече Коста, Видал и Коман?
- Това са наистина много добри попълнения. Но преди всичко отборът е добре обигран, тук има много опитни играчи като Филип Лам, Мануел Нойер и Томас Мюлер. Те помагат много на новите. Групата тук е чудесна.

Какво си помислихте, когато видяхте финта на Дъглас Коста в мача срещу Байер Леверкузен?
- Харесва ми, защото аз самият съм бразилец, ние обичаме такива неща. И вместо да влизаш в здраво единоборство, в което можеш да контузиш противника си, по-добре да изиграеш ситуацията по този начин.

Дортмунд ли е най-сериозният ви конкурент за титлата, след като Кевин Де Бройне напусна Волфсбург?
- Разбира се, че Де Бройне беше важен играч за тях, но сега те взеха Дракслер и Данте.

След напускането на Данте кой е диджеят в съблекалнята на Байерн?
- Данте беше повече от нашият диджей. Той е супер футболист, страхотна личност. Един специален тип, който винаги е в добро настроение. Той ще ни липсва. Рафиня също е страхотен музикант. Той държи на микс от салса, бразилска музика, хип хоп и германска музика. Например на мен много ми харесва песента "Lieblingsmensch".

Колко добър е немският Ви?
- Много по-добър отпреди. Но все още се нуждае от уроци. Сега уча два или три пъти седмично. Но футболните термини вече са ми познати до един. Като "Viererkette" (б.р. термин, употребяван за четирима в защита). Или пък любимата немска дума на Чаби Алонсо "Flüssigkeitshaushalt" (баланс на течностите).

Вие сте си татуирал едно малко момче с топка на дясната ръка.
- Това съм аз. Винаги имах топка до себе си и това важи до днес. Това беше първият подарък от родителите ми. Имам една снимка с този подарък у дома и исках този спомен да бъде винаги с мен. Тази татиуровка ми напомня как започна всичко.


Превод на Друми Георгиев, Gol.bg