Разгромната победа на Байерн с 5:1 над Борусия Дортмунд вкъщи в неделя и 7-те точки преднина пред втория след само 8 кръга показват, че баварците вече нямат съперници в Бундеслигата, а единствено жертви. Въпреки това обаче отборът на Пеп Гуардиола може да зацикли както в Бундеслигата, така и в Шампионската лига, където обаче сериозните мачове ще бъдат чак догодина. А проблемите няма да дойдат отвън, а отвътре.

След разгрома над Борусия от Байерн ще трябва да се напънат отново чак през февруари 2016 г. А до тогава могат да се пестят. Като обикновен телевизор, който не се нуждае от пълния си капацитет, за да блести. Нещата са ясни отсега, до края на годината никой в Бундеслигата или Шампионската лига няма да затрудни баварците. И много от мачовете ще бъдат скучни. Не само в първенството.

Тази теза може и да звучи крайно. Но всеки, който гледа реалистично на Бундеслигата и мачовете в Европа, знае, че вероятността да се получи точно така е много голяма. Защото Байерн доминира навсякъде. И чак на 1/8-финалите в ШЛ през февруари може да срещнат съперник, който да ги затрудни. В Бундеслигата конкуренцията вече е далеч. 5:1 срещу Волфсбург, 5:1 срещу Борусия Дортмунд - тези клубове са повече жертви, отколкото преследвачи.

Ето ги и причините за доминацията на Байерн: 1. съставът им е луксозен; 2. последните им покупки се включиха отлично; 3. отборът не е зависим от един играч - Левандовски, Мюлер, Гьотце и Дъглас Коста, всичките могат да вкарват; 4. отборът се развива, вече стои още по-добре тактически, а и вече е по-гъвкав; 5. лидерът на защитата Джером Боатенг демонстрира форма от световна класа.

Може ли някой изобщо да спре баварците предвид всичките тези факти? Да, може! Те сами могат да се спрат. Защото към момента Рибери и Робен са още контузени, но след мачовете на националните отбори би трябвало да се завърнат. И тогава ще се борят за места в титулярния състав с Дъглас Коста и Кингсли Коман. 

Франк и Ариен са двама горди играчи, които не обичат да седят на пейката. И така може да се създаде безпокойство вътре в отбора. Нещо подобно може да разбие концепцията на всеки отбор. Даже и на Байерн!

За да не се стигне дотам, от лагера на баварците почнаха с предупрежденията още след мача с Борусия. Голмайсторът Левандовски напомни, че и миналия сезон са дръпнали бързо с 10 т. преднина, но това не е стигнало за класиране на финал в Шампионската лига. Спортният директор Матиас Замер пък подчерта, че поддържането на интригата в Бундеслигата не е задача за баварците. Но пък през октомври никога нищо не се е решавало. На него това му е работата. Но едва ли е успял да убеди феновете.

В същото време пред отбора в следващите седмици има само едно предизвикателство - трябва да се поддържат под напрежение, а отборният дух трябва да продължава да е висок. В предните седмици това с напрежението не винаги се получаваше. Но ако сега успеят, мачът за купата във Волфсбург също няма да е предизвикателство.

Защото макар и да показаха моментни слабости и срещу Борусия, играчите на Байерн от седмици наред показват футбол, който е върхът в Европа. Това е нещо добро за немския футбол, който се нуждае незабавно от отбор, който да стигне до финала в Шампионската лига. Ако ще и той да е толкова успешен, че чак да е скучен!

Юлиен Волф, превод на вестник "7 дни спорт"