Беше една голяма футболна вечер, един драматичен, опъващ нервите през всичките 95,14 мин мач, завършил с един изключително горчив хеттрик за “Байерн”. Въпреки домакинската победа с 2:1 рекордьорът по титли на Германия пропуска финала в Шампионската лига. Тъй като първата среща приключи с победа 1:0 за “Атлетико” в Мадрид, правилото за гол на чужд терен се оказа във вреда на мюнхенци.

Заради него за трети път поред след триумфа през 2013 г. те отпаднаха на 1/2-финал. Този, меко казано, неприятен хеттрик стана като по калъп - 3 пъти “Байерн” не вкара в първия мач като гости и в трите години бе елиминиран от испански съперници. Започна се с “Реал” (М), а последваха “Барселона” и “Атлетико” (М).

След като срещу грандовете в Примера дивисион “Байерн” загуби отчетливо, в 3 от 4-те полувремена срещу тазгодишния противник доминираше явно. Единствено преди почивката на “Висенте Калдерон” баварците се изложиха и получиха гол, оказал се фатален.

Във втория полуфинал капитанът Филип Лам и колегите му предложиха едно бясно първо полувреме с непрестанни атаки, с тотална агресивност, постоянен натиск и турбо преса по всеки квадратен метър на терена. Получи се емблематичната за Пеп Гуардиола офанзивна игра с дълбоко навлизане на крайните защитници Филип Лам и Давид Алаба, водещо до навлизане към центъра на крилата Дъглас Коста и Франк Рибери и с окупирането на средата от Томас Мюлер и Артуро Видал. С нападателните си лавини домакините изработиха 5 добри възможности за гол. Най-добрата пропусна Томас Мюлер, чиято дузпа бе спасена от страхотния вратар на “Атлетико” Ян Облак. Това бе трета грешка на Мюлер от бялата точка в Шампионската лига.

Това, че именно Томас имаше тази злополучна съдба, е абсолютна ирония на съдбата след широката дискусия за отсъствието му от стартовия състав в първия мач. Този нещастен пропуск няма да промени значението и стойността, която има Мюлер за “Байерн”. Такива моменти са част от кариерите на големите футболисти и треньори.

Така че и Пеп Гуардиола ще трябва да се справи с отпадането 3-а поредна година на полуфинал. Към избора му на състав този път нямаше никакви възражения. Беше смело и правилно да се заложи на Жером Боатенг въпреки дългата пауза заради контузия и въпреки грешния му пас, довел до изравняването. След него обаче последваха други грешки, като последната бе на Алаба. При контраатаката Фернандо Торес подаде на Антоан Гризман и последва змийското ухапване. Иначе с концентрирана и ангажирана работа в дефанзивен план домакините не позволиха на испанските гости да стигнат до други опасни моменти. Пропуснатата от Торес дузпа дойде след явна грешка на съдията Чакър, тъй като нарушението на Хави Мартинес бе извън наказателното поле.

Въпреки фамозното и вдъхновяващо представяне на “Байерн” и тоталното предимство в статистическите данни в негова полза, като факт остава само третото отпадане от най-авторитетния турнир на 1/2-финал. Таки целият блясък, слава и футболен нюх, които известният по цял свят звезден треньор Гуардиола донесе в Мюнхен, не помогнаха той да върне там спечеления през 2013 г. трофей в Шампионската лига. При това Пеп имаше на разположение може би най-добрия като широчина състав на континента.

А именно това е титлата, с която “Байерн” се идентифицира. Въпреки това баварците трябва да се радват на задаващия се 26-и трофей в Бундеслигата и да не го приемат като утешителна награда.

Карлхайнц Вилд, списание "Кикер"