Човек извън всички стандарти! Докато колегите му футболисти се надпреварват да се хвалят с летни снимки от морски ваканции и дискотеки, нападателят на Байерн Томас Мюлер (26 г.) изобщо не напуска родната Бавария. И трупа енергия за новия сезон в компанията на животните на село.

- Хер Мюлер, изминалият сезон беше дълъг, но въпреки това не можем да ви видим на снимки на плажа. Виждаме ви в конюшнята или на турнирите по езда на жена ви Лиза. Не се ли нуждаете от истинска почивка?
- За мен точно това е почивката! Някой кръстосват Средиземно море, а аз се наслаждавам на хубавото време в родната ми Бавария. Цяла година не съм си бил вкъщи, за последно ме нямаше 6 седмици заради Евро 2016. Вкъщи имаме коне и кучета, на които не можем просто да кажем: оставяме ви за 3 седмици и отиваме на почивка. За нас е удоволствие да си прекарваме времето с тях. Освен това аз не съм от тези, които могат да се излежават на плажа седмици наред. По някое време ми става скучно.

- Байерн замина на турне в САЩ без националните си състезатели и там ще срещне сериозни съперници. Не ви ли сърби вече за футбол?
- Истината е, че съм любопитен как ще бъде, след като подновим тренировки. Има нов треньор в лицето на Карло Анчелоти, спортният директор Матиас Замер вече не е в клуба, доста неща са променени. Даже и за нас, които вече не сме новаци, ще бъде изключително любопитно. Имам чувството, че предстоящият сезон ще бъде много успешен за Байерн, но и много интересен. Отвън може и да не е изглеждало така, но и миналия сезон битката ни с Борусия Дортмунд беше много сериозна.

- В Дортмунд се събра трио национали в лицето на Гьотце, Шюрле и Ройс. И ще спорят за титлата.
- Хубаво е, че съотборници от бундестима ще играят за най-големия ни конкурент. И за нас, и за цялата Бундеслига е важно Борусия да играе силно. Не е случайно, че миналия сезон те станаха втори с рекорден брой точки. Но за нас е още по-голям кеф да ги бием така. Затова гледам положително на цялата тази работа.

- Какво ще кажете за връщането на Гьотце в Дортмунд?
- Разбирам се много добре с него и се надявам, че там ще получи отново признанието, което заслужава. Още отсега се радвам, че ще се видим на мача за суперкупата през август, а след това и в националния отбор.

- Вярвате ли наистина, че Борусия Дортмунд може да ви е конкуренция без Хумелс, Гюндоган и Мхитарян?
- Да, определено! Борусия разполага с много класни играчи. За мен са сред фаворитите за титлата и това няма да се промени. При нас също не се знае колко бързо ще се напаснем като отбор. Познаваме се по-добре като отбор, но Анчелоти има свои собствени представи. Първо ще трябва да се опознаем и няма как да сме сигурни, че резултатите ни ще са както трябва още от самото начало

- Познавахте ли новите лица в Борусия Дортмунд преди привличането им?
- Герейро го видяхме на европейското, не стана случайно европейски шампион с Португалия. Себастиан Роде (б.р., който доскоро беше в Байерн) също е играч, който ще ги подсили. За Осман Дембеле трябва да призная, че още не съм го гледал, но според това, което чета, сигурно е голям талант. Като цяло многото им млади играчи ще влязат много жизнени в първенството. Не забравяйте и че със състав като онзи миналия сезон Борусия презимува на предпоследно място година по-рано. Така че едно освежаване на кръвта може да отприщи нови сили.

- Вие ще трябва да влезете бързо във форма, защото Робен вече се контузи и отпадна като вариант за дясната зона на атаката.
- Много е неприятно, че Ариен пак се контузи. Веднага след като разбрах, му пуснах есемес с пожелания да се върне възможно най-скоро. Казах му и че ще продължи да бъде важен за Байерн.

- Като заговорихме за завръщания, колко важно е завръщането в Байерн на Ули Хьонес?
- Досега той самият не е коментирал нищо по темата. Затова мога да кажа само, че носи Байерн в сърцето си и обратното. Каквото и да реши, думата му винаги ще тежи в клуба!


Кристиан Фалк
Превод на вестник "7 дни спорт"