Живата легенда на Байерн Мюнхен Ули Хьонес се завърна на президентския пост в клуба. Неговият процент във вечерта на победата обаче напомня на този, с който печелеха лидерите в комунистическите страни преди 1989 година - 98.5%!

Бившият футболист и спортен директор се завърна триумфално на трона си, след като трябваше да се откаже доброволно заради скандала с укриване на данъци. 

На 13-и март 2014 година Хьонес беше осъден на 3.5 години затвор заради укриване на данъци в размер на 43 милиона евро (в сумата се включват лихвите и глобите). След точно 637 дни зад решетките Ули излезе на свобода, а още през февруари миналата година работеше в академията на Байерн.

6986 от членовете на Байерн гласуваха "За" Хьонес, а 108 бяха против. Така 64-годишният бивш национал беше избран единодушно за президент на годишното събрание на клуба, което се проведе вчера.

"Обещавам ви, че няма да ви разочаровам. Моля ви за втори шанс. Обещавам, че ще направя всичко, за да оправдая очакванията. Искам да съм връзката между членовете и клуба. Между Надзорния съвет и ръководството. Ще бъда грижовен към всички служители на Байерн, към всички играчи. И треньорите могат да дойдат при мен за съвет, когато пожелаят. Не съм загубил уменията си да говоря директно за проблемите", коментира Хьонес.

"Освен моето семейство, аз получавах сили в трудните дни и от семейството Байерн Мюнхен. Издържах заради вас. По време на предишното годишно събрание усетих любов, единство и приятелство. В затвора получих 5500 писма и понякога плачех в леглото си като улично куче. Защото не разбирах как така ми даваха кураж хора, които не ме познават изобщо. Да, аз направих голяма грешка, но сторих всичко необходимо, за да я поправя. Направих всичко възможно, за да получа този шанс и сега съм тук", добави легендата.

Ули пристига в Байерн през 1970 година и като футболист печели всичко възможно. Той е един от голмайсторите на славния баварски колос от 70-те години. През 1979 година прекратява кариерата си преждевременно заради тежка контузия само на 27-годишна възраст и веднага става спортен директор.

В трудни за клуба времена Хьонес е човекът, който поддържа клуба жив и чука от врата на врата в търсенето на спонсори. Той е човекът, който почти собственоръчно изгражда модерното лице на клуба. През 2009 година започва първият му президентски мандат, когато заменя на поста друга клубна легенда - Франц Бекенбауер. Точно 987 дни по-късно, Ули се завърна на трона си.

Изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге поздрави своя приятел: "Това е едно красиво, успешно и емоционално завръщане на твоя пост като президент, Ули! Никога няма да забравя лицето ти очите ти, когато на 2-и януари 2015 година се появи отново на Зебенер щрасе. В погледа ти се четеше всичко, което си преживял. Видях, че си преживял трудни моменти. Радвам се и те приветствам от сърце, че се завръщаш като президент на клуба".