Президентът на Байерн Мюнхен Ули Хьонес даде да се разбере, че със завръщането му в клуба се променят и правилата в съблекалнята. Босът размаха пръст и постанови, че чуждестранните футболисти трябва да говорят само на немски език.

Това важи за играчи като Тиаго Алкантара, Чаби Алонсо, Хуан Бернат, Дъглас Коста, Артуро Видал, Ренато Санчес и Кингсли Коман. По време на ерата "Гуардиола" (2013 - 2016) всеки едни от тях комуникираше на испански или английски език.

"В съблекалнята отново трябва да се говори на немски. Ако един играч не може да участва в разговора на немски, това няма да е добър знак", започна своя коментар пред "Шпорт Билд" Хьонес, който днес навършва 65 години.

"Ако се говори само на немски ще се предотврати образуването на групички в съблекалнята, а духът на отбора ще се вдигне. В последно време в Байерн не се обръщаше достатъчно внимание на тези аспекти."

"Ако аз искам да се интегрирам в един клуб и искам да остана дълго време в него, трябва да науча езика. Ако не го сторя ще сигнализирам, че използвам клуба като трамплин, или като път за връщане у дома. Езикът е един от основните знаци дали един играч се идентифицира с Байерн Мюнхен."

"Ако зависи от мен, ще въведа курс по немски за всички, с финансови глоби за тези, които не учат езика. Затова Байерн се нуждае скоро отново от спортен директор, който да контролира нещата. Самият аз като мениджър съм обикалял по домовете на играчите, за да видя как вървят с уроците."

"Ще дам пример с Франк Рибери. В началото той гледаше на нас като на междинна станция, но после му стана ясно какво има тук. И научи немски. Това е пътят. В противен случай никой не може да се интегрира в отбора", допълни Ули, който похвали треньора Карло Анчелоти.

Напоследък италианският специалист дава всяка своя пресконференция на немски език, макар да изпитва известни трудности.