Германският шампион Байерн Мюнхен и треньорът му Карло Анчелоти отнесоха доста критики от началото на сезона заради липсващата доминация в играта на тима. 

Правеха се сравнения със стила на баварците в ерата "Пеп Гуардиола", характеризиращ се с постоянно тичане, дълбока преса и бързи къси подавания.

Според мюнхенския вестник "Тагесцайтунг" обаче Карлето умишлено налага "мързелив" стил на игра в първенството, целящ извличане на максимални резултати с минимален "разход на гориво". 

Италианецът гледа в перспектива - отборът трябва да има сили за ключовите месеци от сезона - март и април, когато са големите битки в Шампионската лига.

При Гуардиола винаги се повтаряше една и съща ситуация в продължение на три години - Байерн газеше като валяк всичко живо по пътя си в първенството и Европа, но отпадаше на полуфиналите в ШЛ от испански противници. Най-вече заради пълния лазарет и умората.

За "плана на Карлето" се заговори още след гръмката победа с 3:0 над сензацията РБ Лайпциг през декември. Двата отбора бяха с равен брой точки и баварците имаха нужда от задължителна победа. Те не само победиха, а изнесоха лекция на абсолютния дебютант в Бундеслигата.

С това мюнхенци показаха, че когато трябва да натиснат педала на газта, те могат да бъдат брутални. И под ръководството на Татко Карло, който иска да запази силите на момчетата си за големите битки.

Сега Байерн върти по-малко километри в мачовете си и често позволява на противника да задържа топката и да напада. Идеята на хитрия италианец: пестене на енергия.

Един от първите, съзрял това е бившият германски национал Кристоф Метцелдер: "В Байерн тренират и играят така, че да изразходват по-малко сили, за да бъдат свежи психически и физически в края на сезона".

Ако изведе Байерн до триумф в Шампионската лига, Анчелоти ще вдигне "Ушатата" за шести път като футболист и треньор. За баварците това също би бил шести триумф...