Двубоят между Херта и Байерн Мюнхен днес противопоставя най-добрия домакин и най-силния гост в Бундеслигата през кампанията.

В Берлин още помнят жеста от Мюнхен, когато президентът на баварците Ули Хьонес буквално спасява "старата дама". Дълги години Херта беше "сивата мишка" на германския футбол и трябваше да понесе няколко изпадания от елита. 

Бившият президент на столичани Манфред Цемайтат си спомня за ситуацията през 1995 година: "Тогава ние нямахме пари да си платим тоалетната хартия и бяхме на път да загубим лиценза си. Това беше много важно за нас. Ули Хьонес е класа, мъж на място".

Практически Херта е вече изпаднал отбор. Никой не подава ръка, дори богатата столична община. Само един човек има план, при това го прави без да получи нещо в замяна - Ули Хьонес.

По онова време Хьонес е спортен директор с голям финансов усет. Той решава мачът с Милан за Опел Къп да се играе на стадиона на Херта. Постъпленията от 300 000 германски марки са дарени на берлинския клуб, който оцелява.

На следващата година в турнира участва и ПСЖ. Приходите са в размер на 250 000 марки и отново влизат изцяло в касата на Херта.

"Тогава Байерн ни хвана под мишниците и ни измъкна от блатото. Направиха го на добра воля", спомня си вицепрезидентът на столичани от онова време Йорг Томас.

С помощта на баварците Херта влезе в елита през 1997 година и малко след това братът на Ули - Дитер Хьонес, стана мениджър на берлинчани.