Борусия Дортмунд има вече 11 мача срещу Реал Мадрид, но никога преди този вторник "жълто-черните" не бяха играли толкова офанзивно - извънредно смело и със сериозен риск. А с оглед на офанзивната мощ на съперника този риск изглеждаше прекален. Играчите на треньора Томас Тухел определено не се страхуваха от големите имена в редиците на съперника. Защитаваха се далеч от вратата си и демонстрираха самочувствие дотолкова, че се бяха отказали от иначе обичайното двойно покритие на Кристиано Роналдо и Бейл.

Но дали от Борусия получиха компенсация за тази си смелост? Недостатъчно, поне според Тухел. Той обясни след мача, че на полувремето в съблекалнята се усещало "голямо недоволство" от равенството 1:1. След мача Тухел също не даваше вид на доволен, макар че Андре Шюрле изравни малко преди края за 2:2. Истината обаче е, че тази вечер в Дортмунд резултатът не беше от чак толкова голямо значение

Целта беше "жълто-черните" да покажат същата ударна мощ и да поддържат същото темпо като в Бундеслигата. Играчите на Тухел се справиха и показаха своята игра за разлика от много други отбори, които само дебнат за точния момент срещу звездна селекция като тази на Реал Мадрид.

Именно това е най-важният извод за Борусия Дортмунд във втория мач на отбора в Шампионската лига след едногодишната пауза през миналия сезон. Видя се, че Тухел разполага с отбор, който не се крие и е готов да се противопоставя на най-големите. И не само се цели в прескачане на групата, а се цели в европейския връх, за който иска да предизвика отбори като Реал, Барса, Атлетико, Байерн или Манчестър Сити. Това е новата същност на Борусия Дортмунд под ръководството на Тухел. "Жълто-черните" вече не са в ролята на аутсайдер, както беше в годините под ръководството на Юрген Клоп. Тогава той разви този имидж и изненада много положително - с участието на финала в турнира през 2013 г.

При Тухел обаче нещата стоят по съвсем различен начин - не се изчаква, не се търси особена предпазливост и не се разчита на контри, а на тотална доминация без значение от съперника. През първото полувреме срещу Реал "жълто-черните" владееха топката в цели 63% от игровото време, а след паузата инициативата пак беше на тяхна страна с изключение на по-слабия период между 51-вата и 68-ата мин, когато мадридчани покачиха на 1:2.

Друг въпрос е дали тази рискована тактика винаги ще бъде изцяло в полза на Борусия Дортмунд? Защото срещу Реал се видя съвсем точно къде са проблемите на отбора. От едната страна е нападението, където Тухел може да избира между цяла редица много бързи и изключително талантливи младоци, даже и когато Марко Ройс е контузен. И благодарение на смените на играта винаги могат да се придадат нови импулси. Какъвто сега беше случаят на Пулишич и Шюрле, които имаха "вина" за гола за крайното 2:2. От друга страна обаче в дефанзивен план Борусия не само има малко варианти, но и като качества те са по-слаби от офанзивните играчи. И когато се играе изключително нападателно, особено срещу опитни отбори в Шампионската лига, възможността за получаване на голове е много по-голяма в сравнение с последните мачове с Легия, Дармщад, Волфсбург и Фрайбург. Затова и в следващите седмици водещата задача в "жълто-черния" лагер е намирането на точния баланс. Чак когато го намери, Борусия ще може да посегне наистина към европейския връх.

Оливер Мюлер
Превод на вестник "7 дни спорт"