Има ли право треньорът на Борусия Дортмунд Томас Тухел да критикува противниците в Бундеслигата за честите нарушения срещу играчите му? Това е темата, за която се говори в германските форуми и футболни предавания най-много през последните дни.

В мача срещу Леверкузен бяха извършени цели 21 фаула срещу "жълто-черните", а двама играчи бяха заменени принудително. Това вбеси не само Томас, но и шефа му Ханс-Йоахим Вацке.

Германската телевизия Sport1 извади статистика от началото на сезона и в нея се вижда, че Дортмунд е вторият най-често фаулиран отбор със 114 нарушения. Най-ритан е затъналият Инголщадт - 115 фаула. За сравнение срещу Байерн са извършени 76 фаула.

В същото време Борусия Дортмунд е най-коректният отбор в Бундеслигата, извършвайки едва 46 нарушения. Интересното е, че допреди една година Борусия не беше сред челниците в таблицата най-фаулираните отбори. През 2012 година (сезонът с дубъла) рурци дори бяха сред най-рядко фаулираните тимове. На какво се дължи рязката промяна?

Според експертите в основата е стила на игра. Вместо светкавичните контри при Юрген Клоп, сега под ръководството на Тухел отборът задържа топката и се опитва да го прави през цялото време.

Играчите на Тухел все по-често търсят ситуации "един срещу един" и влизат в единоборства. Най-ритани са централният защитник Сократис (15 фаула срещу него), нападателят Осман Дембеле (14 фаула) и бекът Марсел Шмелцер, който е спиран непозволено 13 пъти.

Дали в тенденцията през този сезон има някаква логика, или тя е плод на случайност - предстои да разберем в следващите мачове. Едно е сигурно - Борусия на Тухел става все по-симпатичен отбор за неутралния зрител заради атакуващата си и изчистена откъм груби влизания игра.