Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке излезе с отворено писмо до феновете, в което обясни защо е уволнил един от най-успешните треньори в клубната история Томас Тухел, само два дни след спечелване на четвъртата купа на страната за "жълто-черните".

"Отговорните лица и ръководителите на Борусия Дортмунд напълно разбираме критиките и неразбирането на част от нашите фенове към решението ни да се разделим с Томас Тухел и неговия треньорски екип. С Томас Тухел ние записахме два успешни сезона и постигнахме спортните си цели. Но аз и спортният директор Михаел Цорк се изморихме от съвместната работа с треньорския екип. Става дума за носене на отговорност и Борусия Дортмунд не се различава от другите клубове. Винаги става дума за основни ценности като доверие, респект, отбор и комуникационни способности. За автентичност и идентификация. За надеждност и лоялност", се казва в част от писмото на Вацке.

"За съжаление ние вече не разполагахме с с никаква основа, на която да стъпим в тази ситуация, за да продължим успешната ни перспективна и съвместна работа, облягаща се на доверието. Затова след интензивни разговори и много дискусии стигнахме до извода, че трябва да прекратим работата с този треньорски екип в края на изминалия сезон. Това взаимно решение беше взето от всички ръководни тела в клуба. Моля ви за разбиране за това, че нито днес, нито занапред, ние няма да дадем и не можем да дадем точно обяснение. Доверието като ценност е от над 10 години колона на нашата организационна и ръководна култура."

"За мен е важно да уточня, че при това решение не става дума дали ще пием по една бира заедно или да играем карти. Ако трябва да превръщаме нещата в толкова банални, ние щяхме да сме безотговорни и слаби ръководители. Не съм на мнение, че ръководството и треньорът трябва да са винаги близки приятели. Специалното отношение, което аз и Михаел Цорк имахме с Юрген Клоп, никога не е оказвало влияние на нашата съвместна работа и не е било мерило за работата ни с Томас Тухел. Няма да бъде такова и за работата ни с бъдещия треньор."

"Искам да ви уверя също така, че откакто съм ръководител в Борусия Дортмунд, винаги съм поставял благото на клуба над всичко останало. Това важи за Михаел Цорк, за Томас Тухел и за нашия президент Райнхард Раубал. Борусия Дортмунд си взе поука от грешките, които допусна през сезон 2004/05, когато беше на косъм от фалита. Всеки от нас е достатъчно самокритичен и не се поставя на по-високо стъпало от клуба. Личните интереси са под интересите на Борусия Дортмунд", се казва още в писмото на Вацке.