С изкусителната сума от един милион долара казахстанският футболен клуб „Астана" ще се опита да задържи за още една година треньора си Станимир Стоилов. Мъри вече е със статут на голям герой в страната, след като воденият от него отбор се представя храбро в Шампионската лига. Онази вечер „Астана" изтръгна нулево равенство срещу „Атлетико" (Мадрид), а преди това взе още една точка с 2:2 против „Галатасарай".

Лично президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев и внукът му Айсултан са дали нареждане на шефовете на „Астана" да не се скъпят в преговорите със Стоилов. Дядо и внук са големи фенове на отбора и минават за негови покровители. Малкият дори има мерак да оглави футболната федерация. Твърди се, че на Мъри ще му бъде предложена годишна заплата от цял милион в зелено, след като досега е получавал около 700 хилядарки.

Неотдавна Стоилов намекна, че има нужда от по-сериозно предизвикателство в кариерата и се готви да напусне „Астана" след мачовете от груповата фаза на Шампионската лига, когато изтича договорът му.

Спонсорът на „Астана" Умирзак Шукеев бил категоричен, че ще развърже кесията само и само да задържи българина. Шукеев е член на съвета на директорите на „Самрук" - фонд, който управлява активите на държавата и в същото време налива парите в „Астана".

Знае се, че Стоилов има оферти от Китай и Катар, които са с още по-добри условия. Въпреки това най-вероятно ще остане в „Астана".

След загубата от „Атлетико" в Мадрид (0:4) Мъри бе критикуван заради това, че пусна резервите, но при последвалите победи за първенството и най-вече след равенството с „дюшекчиите" в Шампионската лига суперлативите по негов адрес заваляха отново. Казахстанците са последни в групата, но имат шансове да се борят за третото място, което ще ги прати в Лига Европа през пролетта.

Турците от „Галатасарай" са с четири точки, „Атлетико" е втори със седем, а водач е „Бенфика" с 9 точки. На португалците обаче също им предстои гостуване в мразовития Казахстан и Мъри Стоилов е убеден, че и те може да си тръгнат с подвити опашки като другите два съперника. В първенството „Астана" е на победа от втора поредна шампионска титла. Отборът има една точка повече от втория „Кайрат", а в последния кръг на 8 ноември е домакин на „Актобе".