Байерн Мюнхен унищожи Рома със 7:1 като гост в двубой от група "Е" на Шампионската лига, състоял се на стадион "Олимпиако" в Рим.

Момчетата на Пеп Гуардиола скриха топката на своя противник и правеха каквото си поискат пред вратата на Де Санктис, който получи пет гола още през първото полувреме. На два пъти се разписа Робен, а по едно попадение добавиха Гьотце, Левандовски и Мюлер.

След почивката Рома заигра по-смело и Жервиньо нацели гредата, а десетина минути по-късно вкара почетен гол за своите. Байерн видимо намали оборотите през втората част, но това не попречи на резервите Рибери и Шакири да се разпишат в рамките на две минути. В края французинът нацели и гредата.

Байерн Мюнхен събра пълен актив от 9 точки и е убедително на първо място в групата, докато Рома остава на втора позиция с четири пункта.


Двата тима започнаха сравнително предпазливо, но Байерн успя да открие резултата при първата голова възможност в деветата минута. Ариен Робен игра на двойно подаване с Филип Лам и отправи техничен удар с левия крак по диагонала, пращайки топката в долния ляв ъгъл пред погледа на Ашли Коул.

Италианците отговориха моментално и сътвориха прилична атака през центъра, с която преодоляха защитата на своя опонент. Жервиньо се промъкна и стреля в пеналта, но Мануел Нойер спаси.

Гостите спретнаха нова добра акция, като този път Роберт Левандовски отправи шут, но Де Санктис се намеси след получилия се рикошет. Четвърт час след началото на срещата полякът се пробва още веднъж, но не уцели вратата.

Байерн контролираше развоя на срещата и в средата на първото полувреме нанесе два тежки удара в рамките на две минути, правейки преднината си класическа.

Марио Гьотце игра на двойно подаване с Томас Мюлер и последният чукна майсторски с петичка. Гьотце изпревари четиримата съперникови футболисти около себе си и с прецизен удар на границата на наказателното поле матира Де Санктис, който не мръдна.

В 25-тата минута Байерн натисна и вкара трети гол чрез Левандовски. Бернат получи по лявото крило и центрира към границата на малкия пеналт, където полякът остана пред топката, но намери начин да се обърне назад и да я прати в мрежата на противника.

Момчетата на Пеп Гуардиола не се задоволиха с подпечатаната победа и продължиха да слагат сол в раната на опонента си. Де Санктис спаси удар на Гьотце, а после Робен загря тялото на защитник пред себе си. Малко преди да измине половин час игра Робен бе изведен в пеналта от Левандовски и макар Де Санктис да игра с топката, тя влезе във вратата му за четвърти път.

Кошмарът на Рома придобиваше още по-застрашителни размери, защото десетина минути преди почивката реферът Йонас Ериксон отсъди дузпа за Байерн, заради игра с ръка на Манолас след центриране на Алаба. Томас Мюлер застана зад топката и я прати в долния десен ъгъл.

"Вълците" приличаха повече на кротки объркани котета, а Байерн продължи да натиска, все едно изостава в резултата. Прострелно центриране на Бернат бе последвано от неточен снаряд на Левандовски. Де Роси стреля над вратата на Байерн при една от редките възможности на римляните.

Веднага след подновяването на играта Байерн продължи да тормози своя грохнал опонент. Гьотце се освободи от бранител и шутира, но уцели тялото на Итурбе. Робен пробва изстрел от въздуха извън наказателното поле, но не "хвана" добре кълбото.

Наинголан стреля над вратата, а в 54-тата Рома пропусна да се запише почетен гол на два пъти. Първо Жервиньо нацели десния страничен стълб, а после останалият сам срещу вратаря Флоренци би право в тялото на Нойер.

Бе изминал един час игра, когато Пянич центрира към далечната греда от фаул и напълно непокрит бе останал Жервиньо. Той засече от движение, но стреля право в Нойер, който спаси по феноменален начин. Итурбе отправи техничен удар с левия крак, но не уцели вратата.

В 66-тата минута Рома все пак стигна до почетно попадение. Флоренци разтегли към Наинголан, чието центриране отляво бе засечено с глава от Жервиньо и този път Нойер нямаше какво да стори. При попадението обаче останаха съмнения за засада.

Попадението на домакините ядоса Байерн и германският първенец вкара нови два гола в рамките на две минути чрез влезлите като резерви Франк Рибери и Джердан Шакири. Французинът се разписа след извеждащ пас на Робен, а Шакири направи добавка малко след като Де Санктис спаси тупалката на Рафиня.

Гладният за изява Шакири отправи свиреп снаряд в 84-тата минута с левия кряак, но за късмет на Рома топката профуча над напречната греда. После Робен опъна мрежата, но от външната й страна, а ударът от движение на Рибери облиза гредата и топката излезе в аут.

 

Рома - Байерн Мюнхен  1:7

0:1  Ариен Робен - 9'

0:2  Марио Гьотце - 23'

0:3  Роберт Левандовски - 25'

0:4  Ариен Робен - 30'

0:5  Томас Мюлер - 36', дузпа

1:5  Жервиньо - 66'

1:6  Франк Рибери - 78'

1:7  Джердан Шакири - 80'

 

Рома:  Де Санктис, Янга-Мбива, Манолас, Торосидис, Коул (Холебас - 46'), Наинголан, Де Роси, Тоти (Флоренци - 46'), Пянич (Ляич - 79'), Итурбе, Жервиньо

Байерн:  Нойер, Боатенг, Бенатия, Бернат, Лам, Алаба, Алонсо, Робен, Гьотце (Шакири - 79'), Мюлер (Рафиня - 60'), Левандовски (Рибери - 68')